fbpx

Frågor och svar

Kvinna, 18-25 år

Njure

Hej Elinor,
Jag heter Matilda och är 22 år.
Min kompis ska börja med dialys och jag undrar vad det innebär för henne och om jag kan underlätta för henne? Hon har förklarat en del men jag förstår inte riktigt vad dialys innebär.
Tack

Svar

Ellinor Broms

Njursviktskoordinator

13 oktober, 2014

Hej Matilda! Vilken tur din kompis har som har en vän som bryr sig som du! Att börja med dialys är förstås en stor förändring i livet. Dialys är en varaktig behandling som ersätter njurarnas reningsarbete när det inte längre räcker till för att rensa kroppen från slaggämnen som med friska njurar försvinner ut med urinen. Det innebär att njurarna inte botas med hjälp av dialys och att dialysbehandlingen måste fortsätta hela livet, om det är inte är möjligt med en njurtransplantation. Många har en luddig bild av dialys, kanske från tv eller tidningar, nånting med slangar och maskiner och blod och att man är väldigt bunden. Den här bilden är långt ifrån hela sanningen. Visst är man bunden jämfört med att inte ha dialys, men det finns inte heller några klara förbud för någonting. Du kan arbeta, studera, resa, dansa, rida, segla… ja, vad du vill, bara du orkar och har energi att ordna så att det fungerar praktiskt med dialysbehandlingen. Ibland sviktar orken, då är det fantastiskt att ha familj och vänner som stöttar en. Just det tror jag är det bästa du kan göra för din kompis! Var där för henne! Var som vanligt och gör som vanligt, men tänk på att hon kan vara tröttare än vad hon ser ut ibland. Följ gärna med till hennes doktor och/eller sjuksköterska för att lära dig mer, det är tryggt för både din kompis och dig.

Vissa av svaren på Merorgandonation.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt forskning och vård inom donation och transplantation, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med sjukvårdspersonal vad som gäller i ditt fall. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter. Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Ställ din egen fråga till mig