Frågor och svar

Kvinna, 36-50 år

Hej! För snart ett år sedan fick min make en ny lever. Allt gick så bra, tufft också men ändå på många sätt lättare än vi trodde. Tur hade vi också, behövde bara vänta 2 veckor och 2 dagar. Sahlgrenska var så proffsiga och bemötte oss på ett så tryggt och lugnt sätt.
Nu undrar vi, kan man tacka de anhöriga till donatorn på något sätt? Har för mig att jag hört att man kan få skicka en anonym hälsning, utan att få någon respons eller bekräftelse tillbaka. Skulle vara betydelsefullt att få göra det.

Svar

Bengt-Åke Henriksson

F.d. Donationsansvarig läkare

12 augusti, 2017

Hej och tack för din fråga.

Vad roligt att det gått så bra och jag förstår att du vill framföra ett tack. I Sverige förmedlas ju inte kontakter mellan mottagare och donatorns närstående som det görs i exempelvis USA

Du kan ta kontakt med transplantationskoordinatorerna på Sahlgrenska och höra om de kan hjälpa dig med ett anonymt tack till donatorns närstående.

Jag vet inte vad de har för policy men fråga dem och hör vad de säger.

Enklast ringer du Sahlgrenskas växel och ber dem söka jourhavande transplantationskoordinator.

Med vänlig hälsning,
Bengt-Åke Henriksson

Vissa av svaren på Merorgandonation.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt forskning och vård inom donation och transplantation, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med sjukvårdspersonal vad som gäller i ditt fall. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter. Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Ställ din egen fråga till mig