Frågor och svar

Kvinna, 50+ år

Hej.
I samband med förlossning 1978 fick jag 2 påsar blod, då jag förlorat nästan 2 liter blod. Jag hörde sen för ett antal år sedan att man kunde få reda på om man fått Hepatit C-smittat blod, för man inte kunde testa för det förr. Det har visat sig att jag fått sådant blod, men att det “läkt ut”. I samband med det fick jag dock veta att jag inte får bli blod-donator. Min fråga är då, kan jag bli organdonator? Eller är det omöjligt på grund av denna blodtransfusion eller min ålder (67 år)?

Svar

Bengt-Åke Henriksson

F.d. Donationsansvarig läkare

6 oktober, 2015

Hej!

Tack för din fråga.
Nej du är inte för gammal. Det finns inte några åldersgränser utan det är organens funktion som avgör om de kan tas tillvara för en transplantation eller inte.
Att du haft aptit C som läkt ut behöver inte heller utgöra något hindret för en donation om organen har bra funktion.

Så om du tagit ställning för donation så meddela detta på något av de sätt som finns (donationsregistret, skriftligt på donationskort eller muntligt till närstående) så avgörs möjligheten till donation av sjukvårdspersonalen om det blir aktuellt.

Mvh
Bengt-Åke Henriksson

Vissa av svaren på Merorgandonation.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt forskning och vård inom donation och transplantation, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med sjukvårdspersonal vad som gäller i ditt fall. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter. Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Ställ din egen fråga till mig