Frågor och svar

Man, 26-35 år

Hej! Jag är en kille på 29år. Jag har en fundering gällande njurdonation.
Om vi säger att jag vill donera till en släkting och att min njure är passande för att donera enligt blod/vävnads prover.
Kommer jag kunna donera med mitt höga blodtryck som ligger på 135/80 -145/85 med medicin, tar även salures för vätskedrivning?!
Om de inte skulle gå kan jag själv göra nått för att det skall gå, t.ex börja motionera mer för bättre kondition och kanske få sänkt blodtryck och sluta med mediciner, just nu motionerar jag inte alls men äter hyfsat sunt och nyttigt.
Tack på förhand.
/J

Svar

Øystein Jynge

Transplantationskoordinator

23 juli, 2015

Hej!
Ledsen för sent svar, sommarlovet kom i mellan!

Fantastiskt fint av dig att vilja donera! Redan där en hjälte!

När det gäller din medicinska lämplighet så är alltid fokus på din egen säkerhet i samband med själva ingreppet, samt risker för din egen hälsa i framtiden.

Bästa svaret för denna bedömning får du genom att kontakta närmaste njurmedicinska enhet där du bor. Om de inte kan göra den bedömningen själva kan de förmedla kontakt till den enhet som gör dessa bedömningar. De kan också ge råd till dig kring din hälsa, och hur/vad du kan göra för att optimera denna, oberoende av en eventuell donation eller inte.

Lycka till!

Mvh
Öystein

Vissa av svaren på Merorgandonation.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt forskning och vård inom donation och transplantation, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med sjukvårdspersonal vad som gäller i ditt fall. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter. Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Ställ din egen fråga till mig