fbpx

Frågor och svar

Kvinna, under 18

Anhörig Internationellt Lever

Hej jag befinner mig i Uganda och gör praktik som en del av socionomprogrammet. Min ugandiske vän har en dotter på 4 år som behöver en levertransplantation inom 2 månader. De måste åka till Indien för operationen och det kostar 10 000$ Vad kan vi göra?

Svar

Anna Lena Fjellström

Levande donation

7 november, 2014

Hej! Din fråga ställer mera frågor än vad jag kan ge dig svar. Jag måste tyvärr hänvisa dig till sjukhuset där hon behandlas idag. Med tanke på Ugandas historia , finns det inga behandlingsavtal med Storbritannien? Har ni varit i kontakt med Föreningen Uganda eller Röda Korset? Eller kyrkan han tillhör? Jag kan förstå en förälders oro, men om resan till Indien handlar om köp av organ till den lilla flickan ber jag er än en gång betänka beslutet allvarligt. Tyvärr, handlar köpta organ inte om medmänsklig hjälp, utan snarare snabba pengar. En relativt nyutkommen bok av prof. Susanne Lundin "Organ till salu" Natur & Kultur, 2014.

Vissa av svaren på Merorgandonation.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt forskning och vård inom donation och transplantation, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med sjukvårdspersonal vad som gäller i ditt fall. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter. Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Ställ din egen fråga till mig