Frågor och svar

Kvinna, 18-25 år

Religion

Hej! Jag funderar starkt på att anmäla mig som donator. Jag har läst mycket av de frågor och svar ni har postat här på hemsidan men det är en sak jag undrar över som jag inte lyckats hitta någonstans… Det kanske är en självklarhet men jag skulle i alla fall vilja veta om det finns något krav på att kroppen måste kremeras om organen donerats? Jag har fått för mig det nämligen. Jag är ganska ung så jag hoppas att jag har hyfsat gott om tid att fundera över detta men som jag känner nu vill jag inte bli kremerad så att kunna få begravas vanligt är ett krav för att jag ska anmäla mig i nuläget. Tack på förhand!

Svar

Daniel Brattgård

Sjukhuspräst

4 mars, 2015

Ung och fundersam! Det är roligt med människor som ger sig tid att fundera - både över livet och inför döden. När det gäller din fundering om sambandet mellan organdonation och kremation är dock svaret givet och enkelt: det finns inget som helst krav på kremation efter organdonation. Frågan om organdonation handlar om jag kan tänka mig att efter min död skänka mina organ till en annan människa - organ som jag efter min död inte behöver. Frågan om begravningsskick - jordbegravning eller kremation - är en lika personlig fråga. Men den berör på vilket sätt jag själv vill bli begravd. För familjen och de närmaste underlättar det mycket, att jag som människa har tagit ställning till både det ena och det andra. Men -ingenting hindrar att du väljer jordbegravning, om du bestämmer dig för att du vill donera dina organ till andra människor.

Vissa av svaren på Merorgandonation.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt forskning och vård inom donation och transplantation, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med sjukvårdspersonal vad som gäller i ditt fall. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter. Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Ställ din egen fråga till mig