fbpx

Frågor och svar

Kvinna, 50+ år

Organdonation Religion

Hej,
Jag har funderat mycket innan jag beslutat att jag donerar mina organ om det blir aktuellt. En anledning till att jag tvekade var att för mig är det mycket viktigt med respekt för den döda kroppen. Jag menar att Något av det som gör oss till människor är att vi respekterar våra medmänniskor även efter döden och begraver våra döda.
Vid en organtransplantation är fokus – förstås – på att göra allt för den som ska ta emot ett organ och därmed förhoppningsvis leva vidare. Men vad händer med den som donerar – eller med dennes kropp? Hur behandlas den under och efter operationen. Jag vore tacksam för ett uppriktigt svar på denna fråga som gnager lite även efter att jag fattat mitt beslut om att registrera mig som donator.

Svar

Bengt-Åke Henriksson

F.d. Donationsansvarig läkare

16 februari, 2015

Hej! Tack för din fråga. Det är oerhört viktigt även för personalen som arbetar med donation att detta sköts på ett respektfullt sätt. Vid en organdonation sker den endast om den avlidne ställt sig positiv till detta under sin livstid. Är det inte känt vad den avlidne hade för inställning får de närstående försöka tolka den avlidnes inställning. Kan de inte detta har de möjlighet att motsätta sig donation. Detta är lagmässigt reglerat och det följs. När det gäller skötsel av en avliden person i samband med en donation sker denna på ett värdigt sätt och operationen går till på samma sätt som en vanlig operation och såret sys ihop så att det ser ut som efter vilken operation som helst. Under operationen är det ingen skillnad på ingreppet om det är en levande person eller en donation. Efter operationen tas kroppen vanligtvis tillbaka till IVA och de närstående får ta farväl av den avlidne på samma sätt som om det inte varit en donation. Jag hoppas detta ger dig lite information om att en donation inte skiljer sig från någon annan typ av ingrepp med respekt för den avlidne. Mvh Bengt-Åke henriksson

Vissa av svaren på Merorgandonation.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt forskning och vård inom donation och transplantation, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med sjukvårdspersonal vad som gäller i ditt fall. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter. Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Ställ din egen fråga till mig