Frågor och svar

Kvinna, 18-25 år

Hej Magnus!
Jag är en 19 årig tjej som studerar sista året på Vård- och omsorgsprogrammet. Just nu håller jag på med mitt gymnasiearbete om organdonation och organtransplantation med en fördjupning in på njurtransplantation (eftersom den behövs mest) Syfte med mitt arbete är att få fler att donera. Jag vill lyfta fram patientperspektivet så att människorna kan föreställa sig hur personerna som är svår sjuka och är i behov av organ har det. Jag undrar om du kan besvara på mina frågor vilket är följande:
Hur och på vilket sätt har sjukdomar påverkat ditt liv?
Hur lång tid har du fått vänta på organen och hur kändes det när du får besked att du har fått donationen.
Var det från en avliden person eller en nära släkting?
Hur gick processen till? var det planerat eller var det plötsligt?
Hur och på vilket sätt har ditt liv förändras efter du har fått en ny njure?
Är du orolig att du inte kommer att få en ny njure/buksportkörteln i framtiden när du skulle behöva få det igen?
Skulle du kunna tänka dig att donera dina organ till andra människor? Varför?
Med vänlig hälsning
En blivande undersköterska

Svar

Magnus Levin

Transplanterad

7 december, 2017

Hej,
I dag påverkar inte sjukdomen mig mer än att jag måste ta m7na mediciner med 12h mellanrum, detta är superviktigt. Men under mångas åt gick jag och var för frisk för att transplanterad men för sjuk för att orka jobba heltid. Detta pågick under många år, sen när man äntligen närmar sig en transplantationslista så gäller det att man är grymt bra skick fysiskt och psykiskt. Nu är det iochförsig olika Hur sjukdomar påverkar oss, Men när det var som värst då började morgonen med att kräkas, sen försöka äta men med den mängd mediciner jag åt så var man inte hungrig. Var konstant trött men kunde inte sova bort det heller.

Jag väntade bara 8 månader på min njure o pancreas, det kändes helt fantastiskt att vakna upp efter min transplantation, dock efter ett tag fick jag väldigt existentiella frågor i mitt huvud, vem var det som gav, hur avled personen i fråga, hur levde han/hon, förtjänar jag detta.
Fick ta hjälp för att lösa dessa frågor.

När man utreds för transplantation är det många prover, vaccinatiober ( på grund av att man får inte ta levande vaccin som transpkanterad), arbetsekg för att vara i bästa skick och inga övriga problem med hjärta eller andra cirkulationsproblem. När alla tester och undersökningar är klara så får man träffa ett transplantationsteam. Där man blir rött chockad över alla risker som det innebär att få organ. Dock var det aldrig något jag blev avskrämd för Alternativet är att vara beroende av en maskin livet ut. Vilket också är mångas verklighet och har man inte möjlighet att få ett organ så är det ju det som gäller.

Mitt liv efter att jag fick mina organ så är jag åter aktiv, jobbar heltid och engagerar mig i frågan gällande organdpnation på min fritid.

En sak man lärt sig under en sån hör resa är att leva mer i nuet och inte oroa sig, så som svar på din fråga om jag är orolig...näe jag ska leva till 90 plus med dessa organ. Och ja jag tog ställning 20 år innan jag fick mina organ. Funderar i nuläget att helkroppsdonera när jag dör för att förhoppningsvis hjälpa forskning framåt med tanke på vad jag har för grundsjukdonar.

Vissa av svaren på Merorgandonation.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt forskning och vård inom donation och transplantation, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med sjukvårdspersonal vad som gäller i ditt fall. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter. Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Ställ din egen fråga till mig