Frågor och svar

Kvinna, 50+ år

Levande donation Njure Organdonation

Hej min syster ställer upp för mig och donerar sin njure, vad ska hon genomgå för undersökningar o prover, det är bara jag som genomgått massa prover, röntgen, hjärtgenomgång. och skelett biopsi . Jag går i dialys, jag är 61 och min syster är 68 jag har haft min mors njure i 24 år men den mår inget bre längre min mor var då 72 o jag 36. Det är jag så tacksam för.

Svar

Øystein Jynge

Transplantationskoordinator

3 mars, 2015

Hej, och tack för din fråga! Levande donation är inte riktigt mitt område, och för mer detaljerad svar visar jag till din läkare på njurmedicin. Generellt är det två syften med den medicinska utredningen av en levande donator: 1. Att den tilltänkte donatorn passar för den tilltänkte mottagaren. Man kollar blodgrupp (som i och för sig inte är ett hinder om de skulle vara olika) och immunologiska förhållanden. 2. Att den tilltänkta donatorn är tillräckligt frisk för att genomgå en donation. Man kollar på dens generella hälsostatus, såsom blodtryck, hjärtfunktion, njurfunktion, lungkapacitet etc etc. En levande donation får inte medföra någon risk för donatorn. Hoppas detta gav dig en början på ett svar i alla fall! Mvh Öystein

Vissa av svaren på Merorgandonation.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt forskning och vård inom donation och transplantation, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med sjukvårdspersonal vad som gäller i ditt fall. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter. Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Ställ din egen fråga till mig