Frågor och svar

Kvinna, 36-50 år

Hej!
Den 21 mars fyller min pappa, Jan Strandberg, 70 år – helt fantastiskt eftersom det är lite på övertid. Han fick en ny lunga år 2001 pga emfysem och jag undrar – är han kanske en av de längst levande i landet med den åldern på lungan?
Stort tack för allt ni gör!
Hjärtliga hälsningar,
Karin Strandberg

Svar

Øystein Jynge

Transplantationskoordinator

1 februari, 2016

Hej!
Tack för din fråga - eller snarare - trevlig historia om en mycket lyckad transplantation!

Jag vet inte exakt vad som är "rekord" i antal levnadsår som lungtransplanterad. Jag skulle gissa att din pappa tross allt får anses tillhöra en av de som har haft sina nya lungor länge. Till det skall sägas att det är svårt att jämföra olika patientgrupper. Resultaten av en transplantation, för alla organ, beror på många faktorer. Grundsjukdom, ålder vid transplantations tidpunkten, levnadssätt efter transplantation och många andra faktorer spelar in.

Det viktigaste är att alla som blir transplanterade gör det man kan för att vårda sin hälsa och nya organ. Och inte minst - leva sitt liv på bästa möjliga sätt.

Med andra ord, leva som alla borde göra!

Grattis till din pappa - med önska om ytterligare många år tillsammans!

Med vänlig hälsning
Öystein

Vissa av svaren på Merorgandonation.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt forskning och vård inom donation och transplantation, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med sjukvårdspersonal vad som gäller i ditt fall. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter. Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Ställ din egen fråga till mig