fbpx

Frågor och svar

Kvinna, 18-25 år

Hälsa Organdonation

Hej!
Jag gick med i donationsregistret för ca 1 år sedan, men ungefär för ett halvt år sedan fick jag diagnosen av den neurologiska sjukdomen MS.. Så nu undrar jag om jag fortfarande får donera mina organ eller om jag inte får?

Svar

Bengt-Åke Henriksson

F.d. Donationsansvarig läkare

19 november, 2014

Hej! Vill du donera organ behöver du inte tänka på om det är möjligt eller inte. Det avgörs om donation blir aktuell. Det enda absoluta skälet till att organ inte kan tas tillvara är spridd cancer hos den som vill donera. Vissa virussjukdomar kan också göra att det inte blir aktuellt men det avgörs från fall till fall. Det kan ju vara så att mottagaren har samma virussjukdom som den avlidna donatorn och då går det bra att ta tillvara organ. Bengt-Åke Henriksson

Vissa av svaren på Merorgandonation.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt forskning och vård inom donation och transplantation, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med sjukvårdspersonal vad som gäller i ditt fall. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter. Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Ställ din egen fråga till mig