fbpx

Frågor och svar

Kvinna, 18-25 år

Internationellt

Hej!
Jag håller på att skriva om det Iranska organdonationssystemet, där det är lagligt att sälja och köpa människo-organ för privat vinst under regeringens uppsikt.
Detta system har gjort väntetiden på en njure i Iran i stor sätt obefintlig. Dessutom så kontrollerar regeringen att allting sker säkert samt att transplantationen är lämplig.
Om man bortser från det faktum att det är olagligt internationellt, varför skulle inte ett liknande system kunna implementeras i Sverige?
Om man antar att det sker utan mellanhänder samt att allting kontrolleras av ett statligt organ?
Är det endast pga etiska skäl? Eller för att regeringen inte vill ha transplantationsturism?

Svar

Øystein Jynge

Transplantationskoordinator

27 oktober, 2014

Hej, och tack för din viktiga fråga! Det är en bred internationell enighet att donation, båda från avlidna och levande donatorer, skall vara en allturistisk gåva från en människa till en annan. Att ha vinstsyfte i att donera är därför inte förenligt med allturism. Försök till att reglera detta är gjort i Iran, men helt klart har detta inte fungerad. Det är nästintill omöjligt för myndigheterna att kontrollera att inga pengar finns med "under bordet", vilket har visat sig är snarare regel än undantag. Det finns ingen diskussion i Sverige om ett sådant system, dels av juridiska skäl, men framförallt etiska. Dock skall en levande donator inte göra ekonomiska förluster knuten till sin donation, och ersättningssystem finns för detta. Dock ör det inte alltid enkelt att beräkna denna ersättning, och ett ständigt arbete pågår att hitta goda rutiner för denna ersättning. Organhandel och organtrafficing är transplantationsverksamhetens mörka baksida, och mer om detta kan du läsa om vid att söka på "Istanbul deklarationen", eller läsa boken "Organ till salu" av Sussanne Lundin. Mvh Öystein

Vissa av svaren på Merorgandonation.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt forskning och vård inom donation och transplantation, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med sjukvårdspersonal vad som gäller i ditt fall. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter. Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Ställ din egen fråga till mig