fbpx

Frågor och svar

Kvinna, 36-50 år

Hälsa Levande donation Njure

Hej
Jag har bestämt mig för att donera en njure till en arbetskollega. Nu väntar ja på alla tester och sådant. Eftersom jag vet att fler har misslyckats donera så vill jag göra mitt bästa för att allt är tiptop när det väl blir dags. Hur tar jag bästa hand om min njure?…kanske jätte dum fråga men…..Finns det saker jag äter som kan påverka, dryck..osv.

Svar

Øystein Jynge

Transplantationskoordinator

29 januari, 2015

Hej! Din fråga är delvis mer relevant för Anna Lena Fjellström, men jag ge dig lite svar ändå. Komplettera gärna frågan till Anna Lena om du önskar mer svar! Först av allt; Fantastisk beslut du har tagit! Vilken kollega! Angående dina frågor skulle jag nog svara som så att du skall leva ett helt normalt liv. Men med det menar jag att du skall leva på ett sätt som vi alla "borde" leva. Det vill säga ett varierat kosthåll, regelbunden motion, avstå rökning, måttligt med alkohol etc etc. Den vanligaste orsaken till att njurarna försämras som kan förebyggas är högt blodtryck. Med en "normal" livsstil förebygger du just detta. Det är bra för njurarna, men bra för kroppen i största allmänhet! Du nämnar att flera har misslyckats att donera. Exakt vad du syftar till vet jag inte, men för att donaera en njure som levande donator måste sjukvården ta hensyn till två saker. Dels att du som levande donator inte skall råka ut för komplikationer. Det görs på så sätt att din hälsostatus utreds noggrant för att försäkra sig om att du inte har några riskfaktorer som gör en donation farligt. Dels måste du match den tilltänkte mottagen, och då speciellt immunologisk. Det är inget du kan påverka. Inte alla transplantaioner lyckas, även om resultaten är mycket goda i Sverige. Men det har sällan så mycket med den levande donatorna att göra. När du är accepterad som njurdonator vet sjukvården att alla förutsättningar är optimala. Men några garantier finns tyvärr inte. Önskar dig, och din kollega, lycka till. Oberoende av om du kan donera eller ej! Mvh Öystein

Vissa av svaren på Merorgandonation.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt forskning och vård inom donation och transplantation, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med sjukvårdspersonal vad som gäller i ditt fall. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter. Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Ställ din egen fråga till mig