Frågor och svar

Kvinna, 36-50 år

Hej
Till sommaren är det 10 år sedan min pappa gick bort hastigt i efter hjärnblödning.
Vi valde att låta honom bli donator.
Jag har undrat och funderat många gånger på vilka organ som han donerade och om det blev lyckade donationer.
Jag vet att det råder sekretess, givare och mottagare emellan men det skulle kännas så bra att när jag tänker på valet vi gjorde i en ledsam situation, att donera, om det valet kom till nytta och gav livskvalité till någon/några personer.
Finns det möjlighet att få svar på mina två frågor? Vilka organ som donerades och om det blev lyckade donationer?
Om det gör det, hur går jag till väga?
Jag tänker mig att svaret på frågorna blir är till god hjälp för att prata till fördel om donation.

Svar

Bengt-Åke Henriksson

F.d. Donationsansvarig läkare

8 april, 2016

Hej!

Tack för din fråga.
Du får ursäkta mitt sena svar men jag har inte sett din fråga när jag tittat tidigare i min e-post.
Svaret på din fråga kan du få om du kontaktar transplantationskoordinatorerna som handlade donationen av din fars organ. Om du kontaktar avdelningen där din far vårdades vid donationen så borde de kunna ge information om vilken transplantationsenhet som tog hand om din fars organ. De kan också ge information om hur transplantationerna gick utan att ge identiteten på de som fick organen. Det är däremot inte säkert att de kan ge information om hur mottagarna mår idag.

När du vet vilken transplantationsenhet som omhändertog organen ringer du det sjukhuset och ber att få prata med en transplantationskoordinator.

Mvh
Bengt-Åke Henriksson

Vissa av svaren på Merorgandonation.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt forskning och vård inom donation och transplantation, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med sjukvårdspersonal vad som gäller i ditt fall. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter. Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Ställ din egen fråga till mig