fbpx

Frågor och svar

Kvinna, 26-35 år

Organdonation Transplantation

Hej,
Vad var din största rädsla inför transplantationen? Hur är relationen mellan din man annorlunda nu när har har donerat ett organ till dig?
Mikaela

Svar

Anna Lena Fjellström

Levande donation

11 oktober, 2014

Hej Mikaela! Min största rädsla var att transplantationen skulle vara förgäves. Jag mådde inte bra innan, helt klart, men att gå igenom en så stor operation, äta tabletter med kuriosa biverkningar för resten av mitt liv och ändå må som en äppelskrutt var min stora rädsla. Natten innan transplantationen låg vi bredvid varandra i sjukhussängen och pratade om operationen. Längre än så vågade jag inte tänka. Han började skämta om några bra kommande matcher som han ville gå på samma vecka och jag kände att min framtid var som ett stort vitt blad. Jag var rädd för att känna tacksamhetsskuld. Det har jag aldrig gjort. Njuren är min. Inte hans. Vi har väl alltid tyckt att vi är nära och öppna med varandra, men det har fått en fördjupad dimension som jag inte har något bra sätt att uttrycka det på. Samtalen känns närmare. Vår relation är, än mer, väldigt här och nu. Kommer vi på något vi vill göra planerar vi in det. Vi lämnar inget till slumpen. Vi har gått igenom en mardröm i och med min sjukdom och allt stök som var innan, så det känns som vi bara kan leva på.

Vissa av svaren på Merorgandonation.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt forskning och vård inom donation och transplantation, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med sjukvårdspersonal vad som gäller i ditt fall. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter. Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Ställ din egen fråga till mig