Frågor och svar

Kvinna, 50+ år

Jag har en kollega med cancersjuk man. Han har inte långt kvar, jag fick frågan i fredags om det finns en möjlighet att något, ex hornhinnorna, ska kunna doneras från honom, trots kraftig medicinering.
Vet du, hur resonerar man när någon så sjuk avlider, funderar man ens på organdonation då?
Jag är själv lungtransplanterad.

Svar

Øystein Jynge

Transplantationskoordinator

19 januari, 2017

Hej, och tack för din fråga.
En av de centrala medicinska bedömningar som görs av alla möjliga organ och vävnadsdonatorer är om det finns risk för att överföra en sjukdomstillstånd som kan vara farlig för mottagren.

Cancer är en av de sjukdomsgrupper som nogsamt måste utvärderas. Cancer är ju inte en sjukdom, utan en grupp av många olika sjukdomar. Därför måste varje fall bedömmas individuellt, där man tittar på typ av cancer, behandling, längd på recidivfrihet etc.

Jag därför inte med säkerhet svara på din specifika fråga, men då det verkar vara en pågående cancersjukdom är risken stor för att en donation inte är möjlig.

Hoppas du fick svar på din fråga. Må väl!

Med vänlig hälsning
Öystein

Vissa av svaren på Merorgandonation.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt forskning och vård inom donation och transplantation, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med sjukvårdspersonal vad som gäller i ditt fall. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter. Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Ställ din egen fråga till mig