fbpx

Frågor och svar

Kvinna, 36-50 år

Organdonation Religion

Min största oro över att donera mina organ skulle vara att jag sedan efter döden inte skulle få rätt till det här himmelriket alla pratar om. Först hade jag tänkt att jag skulle kunna donera bort lever och njurar samt alla organ utan mitt hjärta. Kanske det är så att man verkligen behöver sitt hjärta när man väl dött. Allt det här kan ju verka så fånigt men det är just det här som gjort att jag inte kan kryssa för det där JA på donationskortet. Vad tror du om det här ? Är det rimligt att resonera så här eller finns det andra tankar som man kanske ska tänka på i första hand..Om någon kan få mina organ efter att jag dött vore det ju helt fantastiskt. Sen har jag tänkt på en annan sak som jag hört människor prata om…Man skulle ju inte vilja att ens organ kom till en person som begått våldsbrott mot andra människor , en person som inte varit god mot sin omgivning. Jag vet ju såklart att sjukvården inte kan urskilja det här och att den som avtjänat sitt straff är fri från skuld men man känner ju att ens hjärta då skulle få leva vidare i en person som är värd det/ Förstår du hur jag tänker / Tack för ordet ! Jag ska tänka vidare på det här..Kram Annika

Svar

Daniel Brattgård

Sjukhuspräst

12 oktober, 2014

Annika, Din första fråga om vårt behov av våra jordiska organ efter döden är varken fånig eller orimlig! Vi kommer inte ifrån, att detta livet är det enda vi känner till. Och här behöver vi våra organ - framför allt hjärtat. De bibliska texterna avslöjar förvånansvärt lite om livet efter döden. Men den kropp vi bor i under livet kommer ju efter döden att bli till intet. Så att donera sina organ är inget hinder för livet i evigheten. Alla de stora världsreligionerna säger ja och amen till organdonation - även om vi kommer fram till det på olika sätt. Även Din andra fråga förstår jag - att det finns en önskan om att en så ovärderlig gåva som ett organ till en annan människas glädje ska komma "i rätta händer" (om man nu kan uttrycka sig så). Men tillgång till sjukvård inklusive transplantation kan aldrig ha som utgångspunkt att vi har gjort oss förtjänta av detta eller att vi måste ge garantier för att vi kommer att sköta oss resten av vårt liv. Tillgång till sjukvård kan endast vara beroende av en människas behov av sjukvård. Noggranna utredningar görs för att på bästa sätt förvalta de gåvor i form av organ, som våra transplantationsenheter förmedlar till svårt sjuka människor. Därför kan vi menar jag i stort förtroende överlämna beslut om vem som ska få organen till dem.

Vissa av svaren på Merorgandonation.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt forskning och vård inom donation och transplantation, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med sjukvårdspersonal vad som gäller i ditt fall. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter. Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Ställ din egen fråga till mig