fbpx

Frågor och svar

Man, 36-50 år

Organdonation Stöd

När min son låg i respirator så sa de att han var hjärndöd, så vi bestämde oss för att donera. Vi skrev att om den som fick hans hjärta ville ta kontakt med oss så fick den göra det. Vi fick ett mail som visade vilka åldrar på de personer som fick hans organ, men det stod inte i mailet det vi bad om.

Svar

Daniel Brattgård

Sjukhuspräst

23 februari, 2015

Jag beklagar dröjsmålet med mitt svar. Jag har varit på resande fot i Indien en längre tid. Men här kommer svaret: Varken mottagare av organ eller anhöriga till donatorn får reda på från vem organet kommit eller till vem det har givits. Det är vår erfarenhet, att det är så skilda livssituationer - att drabbas av oväntad, hastig och för tidig död i familjen och att få nya livsmöjligheter genom en organdonation och transplantation - att en direkt kontakt med varandra inte är lämpligt. Därför råder sekretess mellan donators familj och de som får ta emot organen.

Vissa av svaren på Merorgandonation.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt forskning och vård inom donation och transplantation, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med sjukvårdspersonal vad som gäller i ditt fall. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter. Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Ställ din egen fråga till mig