fbpx

– Våra vänner

MOD har ett stort nätverk av personer och institutioner som stöttat oss och hjälpt till att utveckla initiativet. Utan dessa hade MOD inte varit där vi är idag och vi är mycket tacksamma för all hjälp vi fått. Utöver våra vänner har samtliga personer och organisationer vi träffat uttryckt ett starkt stöd till initiativet. Vi kan inte tacka alla personer och organisationer som hjälpt och hjälper oss, men vi vill gärna lyfta fram några på denna sida.

Vi ser gärna att MOD blir en rörelse för alla de som brinner för organdonation och som vill förbättra situationen i Sverige. MOD är en plattform där de som vill arbeta med frågan kan göra det, på ett eller annat sätt. Vissa kan lägga mycket tid och resurser medan vissa inte har möjlighet till det. ALLA är välkomna att hjälpa till på det sätt de kan!

 

Unga vänner

MOD har kommit i kontakt med många yngre personer som själva är berörda av en organdonation och som själva brinner för frågan och vill hjälpa till. Deras ungdomliga sätt att tänka och deras vilja att se en förändring har utformat delar av hur MOD ser ut idag – vilket har varit mycket värdefullt. Ni är många som hjälper till – bland annat genom att vara med som volontärer i olika projekt, som föreläsare i ”MOD i skolan” och som inspiration.

 

Rådgivande vänner

MOD är en relativt nystartad, ung, organisation och därför har vi tagit hjälp av erfarna personer för att ta lärdom av deras erfarenhet och kunskap. Kunniga personer som är vana vid att utveckla företag och organisationer. De har alla en personlig koppling till organdonation och har hjälpt till med allt från finansiering och strategi, till uppmuntrande ord på vägen. Exempel på dessa personer är Göran Carstedt (styrelseordförande MOD och anhörig), Sören Gyll (styrelsemedlem och levertransplanterad), Paul Frankenius (Stiftelsen för Njursjuka och njurtransplanterad) och Penilla Gunther (Riksdagsledamot och hjärttransplanterad) och Björn Larsson (Foresight Group och anhörig).

 

Kreativa vänner

MOD vill framföra snygga och moderna budskap. Till vår hjälp har vi därför tagit in personer och företag som arbetar med reklam och PR. Dessa har ställt upp som bollplank till de flesta av våra idéer och hjälpt oss välja rätt väg om vi varit osäkra. Via vårt kreativa råd har vi dessutom fått en stor mängd arbete utfört pro-bono och MOD hade aldrig varit där vi är idag utan Mariell Ehlin (Cordovan), Johan Sahlström (Nosy), Annika Carstedt (Ruth), Therese Bohlin (Prime), Siavash Habibi (Foresightgroup) och Lise Vestergård (Klar Kommunikation).

 

Professionella vänner

Vi som grundade MOD har själva erfarenhet och kunskap om organdonation, och vi uppskattar verkligen det sjukvården gjort för oss. Därför har vi såklart också tagit hjälp av personer som arbetar just inom sjukvården, såsom läkare, kirurger, tranplantationskoordinatorer, donationsansvariga läkare och sjuksystrar, sjukhuspräster och många andra med stor kunskap och förståelse för frågan. Dessa personer har hjälpt oss att bättre förstå hur sjukvården fungerar och har även hjälpt oss med legitimitet och faktagranskning. Till exempel vill vi nämna Organisationen för Organdonation, som är ansvarig för organdonation i region Mellansverige, Regionala Donationsenheten VGR, som är ansvarig för organdonation i region Västra Götaland och Bloddroppen, som är ansvarig för bloddonation inom VGR.

 

Föreningsvänner

MOD är ingen patientförening – vi samarbetar istället med de etablerade föreningarna för att nå ut till deras medlemmar för att driva frågan tillsammans. Föreningarna har hjälpt oss att förstå det arbete som redan görs kring frågan och hur MOD kan tillföra något nytt som komplement till det som redan finns. Till exempel har vi varit i nära kontakt med Livet Som GåvaTransplant Sweden, Njurförbundet och dess regionala föreningar (cirka 4000 medlemmar),Riksförbundet för Leversjuka (cirka 400 medlemmar) Riksförbundet HjärtLung (37 000 medlemmar), som tillsammans står för cirka 99 % av alla som står på väntelistan idag.

 

Internationella vänner

MOD är ett svenskt initiativ som fått inspiration från internationella organisationer. Stiftelsen Organdonasjon i Norge är kanske den organisation som hjälpt oss mest med inspiration och genom att visa vad som är möjligt. Och vår ambition är att bli minst lika bra som de är! Vi har dessutom träffat olika organisationer i USA och Kanada som länge arbetat med frågan och som kunnat hjälpa oss med inspiration och erfarenheter.

Vi samarbetar med samtliga organisationer och Norge har frikostigt delat med sig av sina erfarenheter och framgångar. I april besökte en delegation ifrån Stiftelsen Organdonasjon MOD vilket blev starten för ett fördjupat samarbete kring organdonation i norden. Vi har mycket att lära av varandra och tillsammans kan vi göra ännu mer.

 

Nya vänner

MOD kommer att fortsätta arbeta med crowd sourcing, det vill säga volontärer och andra som vill bidra till att arbeta med organdonationsfrågan i Sverige. Vi kommer även att arbeta med crowd funding, för att kunna få finansiellt stöd från många olika källor, som till exempel privatpersoner, ideella föreningar, organisationer och stiftelser som vill stödja vårt arbete.

Utöver dessa vänner kommer vi att samarbeta med samtliga organisationer som vill hjälpa till i arbetet för att lyfta frågan om organdonation. Tillsammans är vi övertygade om att vi kan förbättra situationen i Sverige!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.