fbpx

Blodgivning

Blodgivare räddar också liv

Säg JA! även till att bli blodgivare. Då kan du rädda liv flera gånger per år. Visste du att minst 30 000 personer varje år räddas till livet i akuta situationer tack vare blodtransfusioner?

 

Det är enkelt att ge

De flesta mellan 18 och 60 år som är friska och väger minst 50 kilo kan bli blodgivare. Du behöver cirka en halvtimme högst några gånger per år. Som kvinna får du ge blod tre gånger per år och som man fyra gånger per år. Och det är lätt att komma till. Du kan ge blod från Kiruna till Ystad i ett hundratal fasta lokaler. I de flesta län finns dessutom blodbussen med hållplatser både i städer och på landsbygd.

 

 

Kolla om du kan bli blodgivare

Du kan anmäla dig som blodgivare på Geblod.nu – webbplatsen för blodgivningen i Sverige. Men kolla först om du kan bli blodgivare innan du anmäler dig.

Kolla om du kan bli blodgivare

Har du varit ute och rest eller bott utomlands?

Har du varit sjuk eller behandlats för någon sjukdom?

Tatuering, piercning eller andra riskhändelser?

Graviditet eller missfall?

 

Vill du bli påmind om att bli blodgivare?

Har du svårt att komma loss och behöver lite hjälp på traven? Då ska du anmäla dig till Jappregistret  som kommer att påminna dig tills du anmält dig. De kommer helt enkelt att ”tjata hål i armen på dig”, men det är ju för en god sak.

 

Mer om blodgivning

Vill du veta mer och har frågor? Besök Geblod.nu. Där hittar du mycket fakta och vanliga frågor med svar. Följ ”Blodgänget” även på Facebook, YouTube  och Instagram.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.