fbpx

Ta ställning

Alla människor har förutsättningar att bli en organdonator. Det spelar ingen roll hur gammal du är, på vilket sätt du har levt, eller om du har några eventuella sjukdomar. Alla människor kan alltså säga Ja till att vilja bli en organdonator efter sin död. Det är alltså du som bestämmer vad du vill. Om det sedan blir aktuellt för en organdonation kommer sjukvården att göra en individuell medicinsk bedömning, för att se om du kan bli en organdonator eller inte.

De vävnader som kan tas tillvara för transplantation är inte lika känsliga för syrebrist som organ och därför kan dessa i princip tas tillvara från alla som avlider om det inte finns någon sjukdom eller annat som förhindrar detta.

85procent 

Idag finns det olika sätt att uttrycka sin vilja till organdonation. Alla sätt är likvärdiga. Muntligt som skriftligt.

  • Prata med dina anhöriga.
  • Ladda hem ditt digitala donationskort.
  • Skriv under ett traditionellt donationskort.
  • Registrera dig hos Socialstyrelsens donationsregister.

När du bestämt dig för hur Du vill göra, berätta för dina vänner via sociala medier.

ifyouwouldtake 

 

1. Prata med dina nära och kära

Det enklaste sättet att ta ställning på är att du pratar med dina nära och kära och berätta för dem vad du vill och tycker kring frågan om organdonation. Du kan även skriva under ett donationskort som du har i plånboken eller på något annat bra ställe. Dessutom finns ett donationsregister som Socialstyrelsen sköter, som du enkelt kan registrera dig till, via nätet. Är du registrerad i donationsregistret har en viss sjukvårdspersonal (transplantationskoordinatorer) möjlighet att ta reda på vad du sagt i frågan. Sjukvårdspersonalen får enbart söka uppgifter från donationsregistret efter att personen har avlidit.

 

2. Ladda ner ett digitalt donationskort

Du kan ladda ner ditt eget digitala donationskort till din mobiltelefon eller läsplatta. Kortet fungerar på samma sätt som ett donationskort i papper, förutom att det ligger i mobilen, som en app. Huvudsyftet med det digitala donationskortet är att du enkelt kan dela och sprid det vidare till dina vänner, så att de kan i sin tur kan prata om vad de vill och sprida detta vidare. Det digitala donationskortet finns för både iPhones och Androids.

 

 3. Registrera din vilja i donationsregistret

Donationsregistret sköts av Socialstyrelsen. Om du är registrerad i donationsregistret har viss sjukvårdspersonal möjlighet att efter din död, se vilken inställning som fanns till organdonation. Är du osäker om du finns med i donationsregistrer, eller kanske undrar vilken inställning du hade när du gjorde din registrering, då kan du alltid göra en ny anmälan. Det är den senaste uttryckt vilja som gäller. 

 

Kan man ändra sig?

Om du någon gång känner att du vill ändra ditt beslut går såklart även det. Oberoende av vilket sätt du väljer att uttrycka din vilja så är det alltid ditt senaste ställningstagande som gäller. Det viktiga är bara att du delar ditt beslut med någon annan. I de fall där inget ställningstagande finns registrerat, blir det till sist upp till de närstående att tolka vad den avlidne hade velat. Därför är det extra viktigt att du har talat med någon närstående om din vilja, så att de inte skall behöva ta det beslutet åt dig – i en redan svår och tuff situation.

Donationslinjen som drivs av OFO Mellansverige (Organisationen för Organdonation) ringer du om du har frågor kring organdonation och transplantation på telefonnummer: 020- 67 77 77.

6 kommentarer till ”Ta ställning

  1. Hej! Jag har fyllt i organdonationskort men vill veta hur jag går till väga för att bli en levande donator? 🙂
    Mvh, Daniela.

  2. Vilken är källan till 85% positiva till donation, hur stor referensgrupp?
    Jag får detta material återkommande i elevarbeten men vill gärna veta underlaget till siffrorna ovan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.