fbpx

Vävnader

vavnader

 

Vilka vävnader kan man donera?

Varje år utförs omkring 1000 vävnadstransplantationer i Sverige. Det är framför allt hornhinnor och hjärtklaffar, men även hörselben, hud- och benvävnader som transplanteras. De vävnader som kan tas tillvara för transplantation är inte lika känsliga för syrebrist som organ och därför kan dessa i princip tas tillvara från alla som avlider om det inte finns någon sjukdom eller annat som förhindrar detta.

Hornhinnor

I Sverige får omkring 600 personer nya hornhinnor varje år och därmed är hornhinnetransplantation den klart vanligaste transplantationsformen. Tack vare dessa hornhinnedonationer kan ögonsjukdomar som leder till blindhet, göra att patienter får synen åter – och med mycket goda prognoser.

Hjärtklaffar

Hos barn är behovet av hjärtklaffar extra stort. Orsaken kan vara medfödda eller förvärvade hjärtfel och en transplantation kan ibland vara det enda sättet att rädda livet på ett barn. För vuxna finns möjligheten med en mekanisk klaff, medan barn endast kan bli transplanterade med en biologisk hjärtklaff från en avliden. Detta beror på att barn inte kan äta blodförtunnande läkemedel när de växer, vilket är ett krav vid en mekanisk klafftransplantation.

Hud

Vid exempelvis brännskador fungerar hud från en donator som ett biologiskt förband vid sårläkning. Huden läker aldrig fast, utan stöts bort efter cirka 2-4 veckor, men donatorhuden skapar en god sårläkningsmiljö och hjälper till att upprätthålla den intakta hudens vätske- och temperaturreglering som går förlorad i och med sårskadan. Den transplanterade huden fungerar även som smärtlindring och skyddar patienten mot infektioner.

Hörselben

Transplantation av hörselben kan ge hörseln tillbaka vid sjukdomar i mellanörat. Det som går att ersätta är städ eller hammarhuvud från en avliden donator. Det går även att framställa hörselben i titan, men fördelen med ett mänskligt hörselben är att det ger mindre risk för avstötning. 70-80 % av de transplanterade får hörseln tillbaka.

Benmärg/Stamceller

Stamceller är celler som efter en transplantation kan utvecklas och ersätta celler som inte har normal funktion i kroppen – och på så sätt kan de celler behandla vissa svåra sjukdomar. Stamceller finns i benmärgen och även i blodet varifrån de hos vuxna friska personer kan tas tillvara för transplantation. Stamceller kan också tillvaratas från navelsträngen efter att moderkakan avnavlats från ett nyfött barnet.

Då stamceller inte går att transplantera utan att donatorns stamceller ”passar” till mottagaren är det ibland svårt att hitta en matchning. För att öka möjligheten att hitta en passande donator finns nu ett internationellt register av personer som är villiga att donera.

Vill man veta mer om donation av stamceller eller hjälpa sjuka medmänniskor genom en stamcellsdonation kan man gå in på Tobiasregistret för mer information och kontaktinformation.

Benvävnad

Benvävnad används i mindre skala vid ortopedisk kirurgi. En del ges från levande givare medan andra tas från avlidna.

 

Källa

Livsviktigt och Vävnadsrådet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.