fbpx

Så räddade Axel, 14, livet på fem personer

Mamman: ”Hoppas fler börjar prata om det”

Axel Tidblom avled efter en bilolycka tidigare i år. Tack vare att han valt att donera sina organ har Axel nu lyckats rädda livet på inte mindre än fem personer.

– Det är viktigt att folk börjar prata om det mer, säger mamma Malin.

Det var i mars i år som Axel blev påkörd av en bil. Han skadades allvarligt och avled på Sahlgrenska sjukhuset dagen efter olyckan. Axel hade bara några veckor tidigare pratat om hur han skulle vilja donera sina organ om något skulle hända honom.

– Det var inget svårt beslut att ta i och med att han ville det själv, säger Malin.

”Viktigt att det kommer fram”

Trots att Axel inte anmält sig till donationsregistret gick det bra att donera hans organ. Organ som sedan hans bortgång räddat livet på fem personer.

– Det är viktigt att det kommer fram att man inte behöver anmäla sig, det räckte med att han berättade det för oss. De hade pratat om det i skolan så han tog upp det med oss. Hade han inte sagt något då så hade jag nog inte gått med på att donera organen, säger Malin.

Vill få fler att börja prata om det

Malin skrev, via organisationen Mer organdonation, ett Facebookinlägg där hon förklarar hur Axel räddat liv tack vare sin organdonation. Inlägget har delats över 5 000 gånger och Malin hoppas nu på att fler ska prata om organdonation.

– Responsen har varit helt fantastisk, det är så värmande med alla kommentarer. Jag hoppas att fler tar ställning och att man börjar prata mer om det. Vi hade ju inte pratat om det om inte Axel hade tagit upp det själv. Man kanske inte frågar sina barn om hur de vill göra eftersom man inte tror att det ska hända dem något.

Text:Andreas Rahndir Granfors Aftonbladet
Bild: Privat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.