Extra påfyllnadsdos vaccin

Sidan är uppdaterad 21/1 2022

Det är särskilt viktigt att personer med ett nedsatt immunförsvar vaccinerar sig mot covid-19eftersom de riskerar att bli både allvarligt och långvarigt sjuka i covid-19. Vissa personer med ett kraftigt sänkt immunförsvar får inte samma goda effekt av en vaccination mot covid-19 jämfört med personer som har ett normalt fungerande immunförsvar.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu extra påfyllnadsdos av vaccin mo covid-19 för personer i riskgrupp, i den grupp ingår transplanterade personer. FHM skriver “Personer med ett kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller behandling och som har fått en extra dos vaccin mot covid-19, ska även vaccineras med påfyllnadsdos mot covid-19 enligt rekommendationerna för påfyllnadsdosen. Det betyder att en påfyllnadsdos ska ges fem eller sex månader efter extradosen.”

“Studier har visat att flertalet transplanterade trots tre doser vaccin inte har bildat antikroppar, eller tillräckligt mycket med antikroppar. Det är viktigt att skydda våra riskgrupper från att drabbas av svår sjukdom och här är vaccin viktigt. Det är mer än välkommen att man nu erbjuder ännu en extrados vaccin till personer i riskgrupp”, säger Peter Carstedt grundare av MOD 

Läs er på Folkhälsomyndigheten här.