Levande donator

Att ge livet till en annan människa är en hjälteinsats! Här kan du läsa berättelser skrivna av människor som valt att donera ett organ som levande organdonator, för att rädda liv en annan människa. Ni är hjältar allihop!

Vill du berätta din historia om levande organdonation? Maila till Gerd Collinminhistoria@merorgandonation.se

Levande njurdonation – hur går det till?

Ett program för dig som utreds som levande njurdonator, funderar på att utredas eller bara vill veta mer om levande njurdonation. I programmet träffar du Victor som donerat en njure som levande donator, Lars Wennberg som är Sektionsansvarig njurtransplantation på Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge, Anne Karin Asperheim koordinator Levande donation på Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge och Jessica Smolander biträdande överläkare och ansvarig för utredning av levande donatorer på Danderyds sjukhus.

I programmet går vi igenom utredningen för en levande donator, hur operationen går till, komplikationer som kan uppstå, det skandinaviska njurbytesprogrammet och mycket mer.

Programmet spelades in i november 2022 och är 28 minuter långt.

Johan Nordström transplantationskirurg vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge berättar om hur uttagsoperationen vid levande njurdonation går till.

Inslaget är inspelad i november 2022.

Lyssna gärna på intervjun med Camilla och Peter som har varit med i njurbytesprogrammet STEP. De delar med sig av sina erfarenheter, tankar och känslor kring levande donation av njure, att ge och att få. Ett program för dig som vill veta er om levande donation, att donera, att få och hur processen kring STEP ser ut.

Intervjun är 24 minuter lång.

Publicerat 12 november 2021