Till minne av Martha Ehlin, grundare av MOD

Martha brann helhjärtat för att hjälpa alla de som står på väntelista för transplantation. Hon var en fantastisk människa med en livsbejakande utstrålning och förmågan att beröra.

Det är med stor sorg vi skriver att Martha Ehlin avled lugnt och stilla i kretsen av sin familj lördagen den 19 mars 2016. Martha transplanterades sju år tidigare på grund av en tumörsjukdom. Men sjukdomen kom tillbaka och krävde en ny operation. Operationen lyckades inte rädda hennes liv.

Martha var en av grundarna av MOD – Mer organdonation. Hon brann helhjärtat för att hjälpa alla de som står på väntelista för transplantation. Hon var en fantastisk människa med en livsbejakande utstrålning och förmågan att beröra. Under sitt liv var hon älskad av många. Och nu är hon sörjd och saknad av ännu fler.

Martha växte upp i Örnsköldsvik och utbildade sig till idrottslärare. Bara 30 år gammal drabbades hon av en tumörsjukdom. I månader kämpade hon för sitt liv och överlevde – tack vare en för henne okänd person, som kunde ge henne de fem organ hon behövde.

Vid World Transplant Games 2011 i Göteborg – ett världsmästerskap för transplanterade – vann hon fem guldmedaljer. Här träffade hon Peter Carstedt, som är transplanterad med en njure från en levande donator. Tillsammans grundade de år 2012 MOD. 2013 blev Martha lyssnarnas val av sommarvärd i P1. Samma år fick hon utmärkelsen Årets Kämpe vid Svenska Hjältar-galan.

Genom MOD arbetade Martha för att alla som är i behov av en transplantation skall få det utan onödigt lidande. Ingen skall behöva dö i väntan på organ i Sverige.

Vi önskar att Martha skulle ha fått ett mycket längre liv med sin familj och bland sina vänner. Men låt oss samtidigt inte glömma att hon tack vare organdonation fick leva flera rika och meningsfulla år som transplanterad. Vi sörjer och saknar Martha som en nära vän och god människa, med en fantastisk förmåga att inspirera andra och inge hopp, även i svåra livssituationer.

Tack, Martha, främst för den du var, men också för allt du har gjort.

Minnesbok

Vi har samlat några av de tusentals kommentarer som har kommit in till oss på MOD i en minnesbok. Vi vill tacka alla som hört av sig och uttryckt sin sorg och sin saknad, och som beskrivit vad Martha har betytt och vilket avtryck hon har gjort. Hon har berört så många, bara genom att vara den hon är och den hon alltid kommer att vara.

Minnesbok – Martha

 

Här nedan kan du se Martha prata på TED X i Göteborg 2012.