MOD gör skillnad

Sedan MOD grundades 2012, har MOD arbetat för att göra skillnad för dig som står på väntelistan, genom att påverka och förändra hur lagstiftningen ser ut och vilka förutsättningar sjukvården har för att arbeta med organdonation. Här nedan ser du en del av allt det arbete som MOD har gjort de senaste åren för att påverka och göra skillnad för hur Sverige arbetar med organdonation.

Tillmans med reklambyrån Ruth har MOD producerat filmerna ”Filmerna vi aldrig vill visa”.

”Filmerna vi aldrig vill visa” är en kort dokumentär som visar tre personer som alla står på en väntelista. Hur de hanterar vardagen, deras drömmar och deras tankar. Alla har också spelat in en varsin avskedsfilm som endast visas ifall de skulle dö i väntan på sina organ. Därav titeln. De är verkligen filmerna som vi aldrig vill visa.

Ruth har producerat dokumentärer pro bono åt MOD, och den har nu visats över 1 miljon gånger.

Prins Daniel delar ut pris till Martha Ehlin, Svenska Hjältars kämpe 2013. En donator räddade hennes liv – nu kämpar hon för att andra ska få samma chans.

Vid galan lyftes sex hjältar fram inom kategorierna Årets skyddsängel, Årets medmänniska, Årets kämpe, Årets livräddare, Årets livsgärning och Årets barnhjältar.Prins Daniel delade ut priset Året kämpe till Martha Ehlin. Juryns motivering till att Martha mottar priset i år var:

”Martha är en hjälte för att hon med fem nya organ besegrade cancern och nu använder sitt nyvunna liv till att kämpa för fler organdonatorer i Sverige.”

Martha Ehlin grundade organisationen MOD – Mer organdonation, tillsammans med Peter Carstedt. MOD:s ambition är att starta en rörelse kring organdonationsfrågan i Sverige genom att öka kunskapen och förståelsen kring organdonation så att fler i Sverige aktivt säger ja till att donera.

Foto: Björn Lindahl/Aftonbladet

Under Donationsveckan 2014 gästade överläkare Kristina Hambraeus Jonzon och Emma Dalman TV4 Nyhetsmorgon och pratade om organdonation. Kristina berättar om sjukvårdens behov av fler donatorer och Emma Dalman, som fått ett nytt hjärta, delar med sig av sin historia.

En film om organdonation – på liv och död.

Här kan du ta del av filmen ”Ett livsviktigt beslut”. Filmen är skapad av donationsansvariga på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i samarbete med filmregissören David Odell.

Heidi Stensmyren och Martha Ehlin gästar TV4 Nyhetsmorgon och pratade om organdonation och om hur viktigt det är att fler tar ställning och säger ja till organdonation.

Martha Ehlin, grundare av MOD gästar TV4 Nyhetsmorgon och berättade sin berättelser om organdonation och om hur 5 nya organ räddade hennes liv.

Martha fick beskedet: antingen så får du ta cellgifter livet ut eller så behöver du få fem organdonationer för att bli frisk från cancern. Hör henne berätta om sin starka resa inför Svenska Hjältar galan där hon utsetts till Årets Kämpe 2013 för sin kamp för livet och för sin kamp för alla de som står på en väntelista idag och i framtiden.

Martha Ehlin, grundare MOD gästar Fråga Doktorn i TV4 Nyhetsmorgon. Martha berättade sin personliga historia och om vikten av att registrera sig som donator samt vilka myter som är förknippade med organdonation.

Anders Milton, som leder den statliga utredningen för organdonation och transplantation, gästade TV4 Nyhetsmorgon. Anders berättade att Sverige är ett av de mest positiva länderna i världen till organdonation.

I inslaget förklarar han även att av de ca 90 000 till 100 000 som avlider varje år i Sverige så är det mellan 300 och 400 som skulle kunna bli donatorer.

Av de ca 90 000 som dör i Sverige varje år blir bara 150 personer donatorer. Här kan du lyssna till Anna och Johan och deras berättelse om när deras son Kevin 6 månader dog, och om deras beslut att doneras Kevins organ. Nu sitter Kevins hjärta i en engelsk flicka som antagligen skulle avlidit om inte Anna och Jonathan tagit beslutet om att donera.

 

 

H.K.H Prins Daniel gästade Nyhetsmorgons program om organdonation för att uppmärksamma vikten av att bli organdonator. I klippet kan du höra H.K.H Prins Daniel berätta om sitt helhjärtade engagemang för frågan.

I TV4 nyhetsmorgon berättade 46-åriga Joacim Karlsson och hans dotter om hur det är att vänta på ett nytt organ. Joacim behöver ett nytt hjärta och hålls vid liv med hjälp av en elektrisk hjärtpump.

MOD och Göran Hägglund (Socialminister 2006-2014) gästade tillsammans TV4 Nyhetsmorgon för att prata om organdonation och situationen i Sverige.

MOD och Postkodslotteriet presenterar en film om betydelsen av organdonation.

I juni 2014 hade tidningen FOKUS ett nummer med tema organdonation. I en av artiklarna delade Prins Daniel med sig av sin resa och sina erfarenheter om hur det är att gå från svårt njursjuk till att transplanteras och få tillbaka livet. Vi är väldigt glada över att Prins Daniel, som också är vår beskyddare, har tagit en aktiv roll och talar om organdonation. Hans starka röst gör skillnad för alla på väntelistan. Vill ni läsa hela artikeln, klicka här!