fbpx

10 minuter: Organdonation i media

spridimedia

Organdonation är ett intressant ämne och något som journalister gärna skriver om, men fler tidningar/radiokanaler behöver uppmärksammas på frågan. Hjälp till att sprida kunskap genom att be din tidning att skriva om organdonation.

Organdonation har aldrig tagits upp i media lika mycket som under 2014, vilket är oerhört positivt. Men det kan skrivas mer! Fortfarande vet inte var tredje svensk hur man tar ställning och det finns många som aldrig kommer i kontakt med frågan över huvud taget. Detta måste vi ändra på.

Maila/ring din lokala tidning, eller din favorittidning (behöver inte vara lokal), och berätta att du skulle tycka det vore underbart med fler inslag om organdonation. Längst ner finns förslag på ett färdigt brev du kan använda dig utav.

Ännu mer effektivt blir det om ni är flera som hör av er till samma tidning med samma fråga – prata med dina vänner och se om inte de också kan höra av sig.

 

Gör så här:
– Ta reda på kontaktuppgifter till tidningen du vill kontakta.
– Maila nedanstående förslag eller ring och prata med en redaktör.
– Meddela oss vilken tidning du kontaktat, och om du fått något svar.

 

Exempel på brev:

Hej!

Mitt namn är NN och jag är en trogen läsare av er tidning!

Jag har prenumererat på/Jag har läst [tidningens namn] ända sen [årtal]/jag var liten/i flera år och jag tycker mycket bra om er nyhetsrapportering, samt att ni lyckas väva in många positiva artiklar. Jag tycker också att det är trevligt att kunna följa de olika krönikorna och personliga inslagen från medarbetarna på [tidningens namn].

Det jag däremot saknar och skulle uppskatta att få läsa mer om, det är ämnet organdonation. Visste ni att Sverige är bland de sämsta länderna i Europa gällande organdonation och att det dör en person i veckan i väntan på organ? Var tredje svensk vet heller inte hur man tar ställning i frågan och det måste vi ändra på. Organdonation räddar liv – en enda donator kan rädda livet på upp till åtta personer!

Jag skulle bli så glad om ni ville ge mer utrymme åt denna viktiga fråga. Om ni önskar veta mer kan ni kontakta organisationen MOD – Mer organdonation på kontakt@merorgandonation.se. De har alla en nära koppling till frågan och kan bistå med mycket fakta och information, samt har ett stort kontaktnät över personer med rörande historier – transplanterade, de som väntar, anhöriga, levande donatorer med flera.

www.merorgandonation.se
www.blidonator.se

Tack på förhand!

Vänliga hälsningar,

NN

  • Skriva med följande uppgifter: fullständigt namn, stad, mailadress och telefonnummer där du är anträffbar.
  • Bifoga en liten beskrivning av dig själv och din koppling till organdonation.
  • Skriv vad du vill göra för frågan - vilket är ditt engagemang?

Om vi alla gör lite, så kan vi tillsammans skapa en enorm förändring!
Anslut dig till rörelsen - skicka in din anmälan - idag!
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.