Levande njurdonation

Här kan du ta del av intervjuer om levande njurdonation med sakkunninga, experter och människor som själva donerat eller tagit emot njure från levande givare.

Johan Nordström transplantationskirurg vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge berättar om hur uttagsoperationen vid levande njurdonation går till.

Inslaget är inspelad i november 2022.

Levande njurdonation – hur går det till? Ett program för dig som utreds som levande njurdonator, funderar på att utredas eller bara vill veta mer om levande njurdonation. I programmet träffar du Victor som donerat en njure som levande donator, Lars Wennberg som är Sektionsansvarig njurtransplantation på Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge, Anne Karin Asperheim koordinator Levande donation på Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge och Jessica Smolander biträdande överläkare och ansvarig för utredning av levande donatorer på Danderyds sjukhus.

I programmet går vi igenom utredningen för en levande donator, hur operationen går till, komplikationer som kan uppstå, det skandinaviska njurbytesprogrammet och mycket mer.

Programmet spelades in i november 2022 och är 28 minuter långt.

MOD pratar med Jessica Smolander, Överläkare på njurmedicin, Danderyds sjukhus, om hur utredning för levande donatorer går till. Vilka olika steg man går igenom, vad som krävs för att bli godkänd som levande donator, vem som kan donera, om det finns en övre eller undre åldersgräns för att donera som levande donator, hur man mår efter att man har donerat en njure och en hel del annat. Avsnittet spelandes i 18 maj 2022 och är cirka 35 minuter långt.

Intervju med transplantationskirurgen Henrik Gjertsen om njurtransplantationer. Henrik är transplantationskirurg på Karolinska Huddinge sjukhus och genomför både njur- och levertransplantationer. I intervjun pratar MOD med Henrik om både transplantation från avliden donator och från levande donator, samt om hur en operation och eftervård ser ut för en levande donator.

Intervjun är inspelad i februari 2022 och är cirka 34 minuter lång.

Intervju med Per Lindnér chef för Transplantationscentrum på Sahlgrenska och ansvarig för njurbytesprogrammet STEP. Per berättar här om hur njurbytesprogrammet fungerar och vilka fördelar som finns och vad programmet på sikt kan komma att innebära för att öka antalet njurtransplanterade med donatorer från levande donator.

Inspelat 30 oktober 2020.

MOD möter Tommy Andersson, som är en av personerna bakom matchningsalgortimen till STEP, det skandinaviska njurbytesprogrammet. Tommy har nyligen kommit ut med en bok som heter Algoritmmakaren. I den boken berättar Tommy om hur data kan användas för att fatta bättre och mer välgrundade beslut inom flera olika områden, för att skapa bättre samhällen. Tommy är också professor i nationalekonomi vid Lunds universitet och hans forskning har ofta bedrivits i nära dialog med olika beslutsfattare. 2019 utsågs Tommy till adjungerad ledamot av Kommittén för priset i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

I avsnittet får du lyssna till idéen och skapandet av matchningsalgoritmen, hur det gått för STEP under sina första år, vilken potential det finns för STEP, och hur olika professioner kan samarbete för att skapa bättre förutsättningar i samhället.

Avsnittet är ca 25 minuter långt och är inspelat i juni 2021.