Att vara ung påväg mot vuxenlivet idag är på många sätt en utmaning för de flesta. Att dessutom stå på väntelistan för en transplantation eller leva med nya organ är en ännu större prövning. Många unga känner ofta ännu mer oro, ångest och stress över framtiden utifrån den ibland väldigt ovissa situationen man befinner sig. Att stå på väntelistan eller att vara organtransplanterad syns sällan på utsidan, men det innebär många läkarbesök, provtagningar och kräver regelbunden medicinering livet ut. I dessa situationer adderas en dimension till de frågor friska ungdomar kan tänkas ha. Frågor som rör om det är möjligt att resa, studera, flytta utomlands, ha sex, träna eller uppfylla sina drömmar.
På denna sida kan du ta del av andra ungas erfarenheter av att stå på väntelistan och leva som transplanterade.
Sidan görs med stöd från Allmänna Arvsfonden.
Hur är det att vara ung och vänta på nytt organ och leva som transplanterad? I programmet möter du Agnes, 19 år, levertransplanterad tre gånger, Emilia 23 år, njurtransplanterad två gånger och Emily 23 år njurtransplanterad och just nu på väntelistan för ny njure.
Martin 25 år, levertransplanterad och hans bror Kristoffer delar med sig av sina erfarenheter av att livet hastigt vänds upp och ner.
Alla fem delar de med sig av sina upplevelser av hur det är att vara ung och transplanterad. Programmet gör tillsammans med Xenter och med stöd från Allmänna Arvsfonden.
Ett program om hur det är att vara förälder till ett barn som behöver ett nytt organ. I studion möter du mamma Marie och levertransplanterade dottern Linn. De delar med sig av sin berättelse och sina erfarenheter om hur det är att vara mamma till ett barn som behöver nytt organ och hur det är att vara ett barn och ung vuxen och behöva ett organ och leva som transplanterad.
Gunilla Ivarsson som är generalsekreterare för Jontefonden berättar om hur det är att ha ett sjukt barn och hur det är när väntan på nya lungor blev för lång.
Intervjun är inspelad hösten 2023 med stöd av Allmänna Arvsfonden.
Hilma var bara några veckor gamla när hon blev levertransplanterad första gången. Sedan dess har hon hunnit bli levertransplanterad två gånger till. Idag är Hilma 18 år och går i gymnasiet. Hilma delar med sig av sina erfarenheter av att vara ung och transplanterad, hur det är att gå i skolan, umgås med vänner och att leva ett liv som ung och transplanterad.
Intervju med Daniel Berg. Daniel blev som 13-åring det tolfte barnet i Sverige att bli njurtransplanetrad. Idag 36,5 år sedan har han fortfarande kvar samma njure som hans mamma donerade till han då. Daniel berättar om sitt liv och hur det är att vara transplanterad. Intervjun är inspelad 2023.
Intervju med 32-åriga Jonna om hur det är att vara levertransplanterad och genomgå en graviditet. Intervjun är inspelad november 2023
Överläkare Marie Hilderman berättar om övergången från barnmottagning till vuxenmottagning på njurmedicin på Danderyd sjukhus. Marie delar med sig av tips och tankar inför övergången. Intervjun är inspelad november 2023.
29-åriga Hanna berättar om hur det är att vara ung och behöva nytt organ. När Hanna var 16 år blev hon första gången njurtransplanterad. I intervju berättar Hanna om relationen med kompisar, hur det är att vara borta mycket från skolan, kontakten med sjukvården och vikten av att få träffa andra i liknande eller samma situation.
Intervjun är inspelad november 2023 med stöd från Allmänna Arvsfonden.
Intervju med Sandra och hur det är att ha ett svårt leversjukt barn som behöver en ny lever. Om tiden på sjukhuset och när samtalet om att en ny lever till Harry finns.
Intervjun är inspelad hösten 2023 med stöd av Allmänna Arvsfonden.
Generalsekreterare Gunilla Ivarsson berättar om Jontefonden och deras verksamhet. Du kan läsa mer om Jontefonden här.
Intervjun är inspelad hösten 2023 med stöd av Allmänna Arvsfonden.