
Namn: Pia Löwhagen Hendén
Ålder: 54
Familj: Man & 3 barn
Bor: Kungsbacka 2 mil söder om Göteborg
Gör gärna på fritiden: Tränar, är F&S ledare, vandrar i natur och berg
Pia, du har i din roll som intensivvårdsläkare i många år arbetat med organdonation. Varför är det viktigt att frågan om organdonation prioriteras inom intensivvårdens verksamhet?
Det är en jätteliten men jätteviktig del av intensivvården och den behöver uppmärksammas hela tiden, annars faller den lätt bort. Det är ju bara om patienten är på intensivvården som hen kan bli donator! De möjliga donatorerna blir därför få och de behövande är många fler. Vi får inte missa en enda donator!
Organdonation är en sällanhändelse, ungefär hur många organdonationer genomför ni på Sahlgrenska årligen?
Jag arbetar på CIVA och NIVA på Sahlgrenska och där vi har 20-25 donatorer årligen som kommer hela vägen till uttagsoperation.
Du, tillsammans med några kollegor från Sahlgrenska har drivit på om att region Väst ska bilda ett Regionalt donationscentrum. Varför har bildandet av RDC Väst varit viktigt?
Dels för att sätta organdonation på organisationskartan på ett tydligt sätt och dels för att vi såg att vi kan göra en välfungerande donationsverksamhet ännu bättre och än mer stabil.
Vilka sjukhus i Västsverige igår i det regionala donationscentrumet?
Alla intensivvårdsavdelningar ingår, 13 stycken. Det är alla IVA i Västra Götaland samt IVA på Varbergs sjukhus i Halland.
Vilka förändringar innebär bildandet av RDC Väst för donationsverksamheten i regionen?
Donationsspecialiserade sjuksköterskor (DOSS) kommer ut till varje IVA som har en potentiell donator efter att avdelningen kontaktat transplantationskoordinator (efter brytpunktsbeslutet). DOSS blir en extra resurs och uppgifterna kommer variera beroende på det lokala teamets kompetens och erfarenhet. Om en erfaren DAL eller DAS finns på plats deltar dom förstås i donationsprocessen i första hand. Ibland kan DOSS bistå med extra händer, finnas som bollplank, vara ett extra stöd för närstående. Ibland kanske det behövs tydliggörande av gällande lagstiftning, råd om logistik, provtagning, medicinsk utredning osv. Till sitt stöd för ffa medicinska frågor har DOSS en donationsspecialiserad läkare i telefonberedskap på den sk Donationslinjen. Intensivvården kan också ringa DOSS eller Donationslinjen direkt med donationsfrågor vb. DAL och DAS uppgifter förändras inte av införandet av DOSS. De är fortfarande grundbulten i donationsverksamheten med ansvar för lokala rutiner, registrering, uppföljning, återkoppling, anhörigåterbesök och utbildning.
Vilka resultat hoppas ska komma ut av bildandet av RDC väst?
DOSS och Donationslinjen står för en kombinationen av kunskap och erfarenhet. Med verksamhet 24-7 erbjuds trygghet för personalen, avlastning av arbetsbördan och ett extra stöd för närstående. De som känner sig osäkra på juridiken, logistiken, samtalet med närstående, organbevarande behandling behöver bara identifiera en potentiell donator, sedan finns det stöd och hjälp att få. Man kan inte begära att personal som kanske möter en potentiell donator en gång om året ska kunna driva processen utan stöd. Vi vill inte heller att donation ska förknippas med ökad arbetsbörda. Vi tror och hoppas att donationsprocesserna kommer bli mer effektiva med DOSS och Donationslinjen på plats och hoppas att vi bidrar till att avlasta våra fantastiska (!) koordinatorer som är högst delaktiga i RDC Väst. Om vi lyckas minskar risken att donationsfrågan lämnas, medvetet eller omedvetet. Då kommer antalet faktiska donatorer kunna öka. Det är vår yttersta förhoppning!
Vad mer anser du att ni i region Väst skulle behöva för att få ännu bättre förutsättningar att arbeta donationsfrämjande?
Jag tycker vi har ett stort stöd från både politiken och från alla verksamhetschefer i regionen. Vi har enormt duktiga och drivna DAL DAS. Så vad mer kan man önska? Kanske att donatorer verkligen får samma status som övrig intensivvårdspatienter. Att ej uppmärksammade donatorer hanteras i avvikelsesystemen på samma sätt som andra avvikelser från klinikrutiner. Att verksamhetschefer stöttar DAL DAS i feedback till klinikens läkare när man inte följt rutinerna kring uppmärksammande av organdonatorer. Alla som kan och vill donera efter sin död ska få möjlighet att göra det- oavsett vilken intensivvårdsavdelning patienten kommit in på!
Pia Löwhagen Hendén
Överläkare Med. Dr