fbpx

MODs historia

modshistoria

Grundarna till MOD
Peter Carstedt och Martha Ehlin träffades under World Transplant Games 2011 i Göteborg (världsmästerskapet för transplanterade), där de tillsammans tävlade för Sverige. Martha är femorgantransplanterad och hon lyckades under WTG ta hela fem guld i de fem grenar hon ställde upp i. Peter är njurtransplanterad från en levande donator och även han tog fem medaljer under WTG 2011.
Både Martha och Peter är transplanterade och har således själva stått i kö och vet vilken oerhörd påfrestning det är, både fysiskt och psykiskt. De har själva gjort en egen resa, från att vara allmänt okunniga i frågan om organdonation till att förstå betydelsen av att få ett nytt liv och vad det innebär, både för en själv och ens omgivning.

Peter och Martha vill nu ge tillbaka och hjälpa alla de personer som idag och i framtiden kommer hamna på en väntelista. Tillsammans har de grundat MOD för att de är övertygade om att det behövs, och att det går att göra stora förbättringar inom området.

År 2011

2011: juni

Peter Carstedt och Martha Ehlin lära känna varandra under World transplant Games i Göteborg. Under invigningen hålls en tyst minut för alla de som stått på en väntelista, men som inte klarat sig samtidigt som man hedrar de donatorer som gjort det möjligt för de tävlande att vara med i ”tävlingen med enbart vinnare”.


Hösten 2011

Peter och Martha bestämmer sig för att engagera sig för mer organdonation i Sverige och få fler människor att aktivt säga JA!

peteromartha

Donationsveckan 2011

Peter träffar representanter ifrån Socialstyrelsen, Livet som Gåva, och sjukvården i Sveriges Riksdag och hör talas om Stiftelsen Organdonasjon i Norge. Strax därpå besöker han Stiftelsen i Oslo och inleder ett samarbete med dem.

organdonasjon-logga

År 2012

2012: mars

Den ideella föreningen MOD- Mer organdonation bildas och i det konstituerande styrelsemötet väljs Göran Carstedt (ordförande), Martha Ehlin, Peter Carstedt, Ulla Carstedt och Annika Carstedt Parmlid som föreningens första styrelse.

Cordovan tar fram MOD-loggan. MOD träffar Anders Milton som ger goda råd på vägen.

loggan

2012: Sommaren

PostkodLotteriet ger ett löfte om bidrag till MOD, vilket möjliggör att organisationen kan starta med sitt arbete för mer organdonation i Sverige.

Sören Gyll vill stödja MOD och MOD har ett första möte med Paul Frankenius och hans Stiftelse för Njursjuka.

postkodlotteriet

2012: September

MOD-projektet visas på TV4 under Postkodsmiljonären som ett inslag.

postkodfilmen


2012: Oktober

Pressträff på Sveriges Riksdag där MOD lanserar sitt initiativ och presenterar det nya digitala donationskortet.
2012: December

Paul Frankenius och Stiftelsen för Njursjuka beslutar att stödja MOD i Skolan projektet för att utbilda de som vet minst om organdonation – ungdomarna. Sören Gyll går med i MODs styrelse.


År 2013

2013: Februari

Donations- och transplantationsutredningen påbörjas och Anders Milton utses som utredare. MOD bjuds in att vara med i en av referensgrupperna. Peter och Emma medverkar i TV4 morgonsoffa tillsammans med Socialminister Göran Hägglund om den nya utredningen.

modinyhetsmorgon

2013: Maj

Sören Gyll & Louise Gyll väljs formellt in MODs styrelsen vid årsstämman.


2013: Juli

Martha Ehlin röstas fram till Folkets röst i Sommar i P1. Programmet blir en succé och det femte mest delade på sociala medier av samtliga talare detta år.

arets

2013: Donationsveckan

MOD lanserar en kampanj om organdonation tillsammans med ungdomar.se som ses av ca 200 000 ungdomar. Dubbelt så många registrerar sig till donationsregistret än under donationsveckan än året innan.

ungdomarse

2013: november

MOD utses till Årets Röstbärare under Civilsamhällesgalan 2013 med motiveringen: Sedan starten 2012 har MOD- Mer organdonation arbetat för att engagera allmänheten i frågan om organdonation. På kort tid har organisationen fått mycket uppmärksamhet och nått framgångar som röstbärare för att väntelistan skall bli kortare och att fler skall säga JA till organdonation. Genom personliga berättelser och positiva budskap lyckas MOD- Mer organdonation synliggöra organdonation som en livsviktig fråga.

gala 

2013: december

Sommarpratarna sänds i SVT där donationsregistret får flera nya anmälningar.
Donationsregistret kraschar under Svenska Hjältar-galan då Martha tar emot priset för ”Årets Kämpe” ifrån H.K.H. Prins Daniel.

hjaltegalan

Resultat 2013

Det är dubbelt så många som registrerat sig till donationsregistret (64 000!) under 2013 jämfört med året innan

64000

År 2014

2014: januari

”Filmerna vi aldrig vill visa” visas över 1 miljon gånger på Aftonbladet TV under januari månad. Kampanjen vinner pris som ”månadens film” av Resumé.

filmernavialdrigvillvisa

2014: maj

MOD går om Socialstyrelsen och blir den största aktören för organdonation inom sociala medier med över 30,000 följare. De fem enskilt största inläggen under de senaste månaderna har haft en spridning till över 6 miljoner personer.


2014: maj

MOD lyfts fram i delrapporten av den nationella utredningen för organdonation och transplantation som en av de 2-3 viktigaste organisationerna i Sverige för organdonation.

andersmilton

2014: maj

Kampanjen Väntelistan visas på Malmö centralstation under två veckor för att lyfta fram väntan på organ. Kampanjen vinner ”Månadens Kampanj” av Resumé.

vepan

2014: april-juni

MOD anställer Emma och Joakim för att kunna skala upp sin verksamhet och nå ut till fler med budskapet om hur organdonation räddar liv. Bengt-Åke Henriksson går med i MODs styrelse.

jockeoemma

2014: juni

Tidningen FOKUS gör ett stort temanummer om organdonation med H.K.H Prins Daniel, MOD och övriga aktörer med rubriken ”Vi kan inte ha det så här”.

fokus


2014: juni

Bengt-Åke Henriksson väljs in MODs styrelse på årsstämman.

2014: juli

Fram tills slutet av juni har 47 000 personer anmält sig till donationsregistret, vilket är mer än under hela 2011 och 2012. Det ser ut att bli ännu ett rekordår i antalet personer som anmäler sig till donationsregistret.

47000

2014: juli

MOD beviljas ett 90-konto för att kunna samla in stöd för sin verksamhet.

90konto

Sommaren 2014

MOD medverkar i Blodomloppet på 14 städer runtom i Sverige med över 100,000 löpare.

Blodomloppet

2014: Donationsveckan

MOD lanserar sin hemsida 2.0 för att nå ut bredare med budskapet om att organdonation räddar liv till ännu fler. Hemsidan blir mer interaktiv för att fånga upp de över 200 volontärer.

hemsida2


2014: November

MOD samarbetar med TV4 Nyhetsmorgon under ”Bli Donator veckan! för att lyfta organdonation, vilket resulterar i ca 30,000 nya anmälningar till donationsregistret. BILD: vijetten i inslagen ”bli donator veckan”.

MOD lanserar Blidonator.se

BliDonator-vecka

År 2015


2015: Våren och Sommaren

MOD medverkar för tredje året i rad i Blodomloppet. Tillsammans med ett femtiotal volontärer så upplyser MOD om organdonation på 13 olika orter.
Blodomloppet

2015: Mars

Martha medverkar i ”När Livet Vänder” i Sveriges Television

När Livet Vänder

2015: juni

MOD medverkar i Almedalen för första gången.

2015: September

Anders Milton lämnar över sitt betänkande till Gabriel Wikström för hur Sverige skall kunna dubblera antalet organdonatorer i Sverige. MOD ställer sig bakom utredningen i stort tillsammans med övriga patientorganisationer.

2015: Donationsveckan

MOD anordnar konferensen ”Att främja organdonation i Norden” tillsammans med Socialstyrelsen, Hanaholmen, Kulturfonden Sverige & Finland och det Finska hälso- och sjukvårdsministeriet i Finland.

MOD lanserar #vadväntardupå kampanjen med personer från väntelistan för att lyfta fram vad det innebär att vänta på ett livsavgörande organ.


2015: November

MOD lanserar LevandeDonation.se för att lyfta fram vikten av levande donation i Sverige.


2015: December

MOD presenterar foldern ”Organdonation- en skrift med frågor och svar” till sjukvårdspersonal att använda för att prata om organdonation med anhöriga. BILD: framsidan


2016: Till minne av Martha Ehlin

Det är med stor sorg vi vill informera om att Martha avled, lugnt och stilla, i kretsen av sina anhöriga lördagen den 19 mars. Martha transplanterades för sju år sedan på grund av en tumörsjukdom. En sjukdom som nu kom tillbaka och krävde en ny operation. Operationen lyckades inte rädda hennes liv.

Martha var en av grundarna till MOD, och brann helhjärtat för att hjälpa alla de som står på en väntelista för en transplantation. Hon var en fantastisk människa och kommer att vara av saknad av många.
Våra tankar går först och främst till familjen samtidigt som vi försöker förstå det som är oförståeligt och acceptera det som är oacceptabelt.

Det är för oss ofattbart att Martha inte längre är med oss.

Martha Ehlin i Sommar