Morgan – undersköterska

Jag säger JA till organdonation. Fatta ett klokt beslut du också och öka chansen för att en annan människa ska få leva vidare!

Ge andra chansen till ett nytt liv!

Jag heter Morgan och är 20 år gammal. I januari 2015 gjorde jag min praktik på Transplantationskirurgiska kliniken på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. I juni, två dagar efter att jag tog studenten, började jag arbeta som undersköterska på Transplantationskirurgiska kliniken, varav mitt stora engagemang för organdonation växte. Visst hade jag hört talas lite om det innan, men jag hade aldrig förstått hur pass viktigt det var! Idag studerar jag till sjuksköterska och arbetar vid sidan om.

Jag arbetar i ett team tillsammans med sjuksköterskor och läkare. På avdelningen finns även andra yrkesgrupper såsom fysioterapeuter och dietister. Tillsammans tar vi har hand om vården efter transplantation. Jag tycker att mitt yrke är oerhört roligt och känner att jag dagligen gör skillnad på riktigt.

I många fall har en annan människa avlidit och valt att donera sina organ. De lämnar denna jord som hjältar när de ger andra människor chansen att leva vidare. Ur mitt perspektiv är det väldigt fascinerande att få se någon ta emot ett nytt organ och på så sätt få chansen till ett nytt, friskt liv. Att få följa den resan är oerhört känslofyllt.

Även om jag som vårdare alltid har min professionella roll, så berörs jag av alla patienter och anhöriga jag träffar, varenda en. Såväl genom glädje som tårar. Många gånger av glädjen. Glädjen att få följa personens resa mot det bättre, men också ibland av tårar. Tårar, då det inte alltid blivit som det skulle eller de gånger då jag träffar på ett svårt sjukt barn, det är tufft. Det händer ibland att jag kan fälla en och annan tår i personalrummet.

Alla dessa känslor är på ett sätt en del av livet.

Gåvan att få ta emot ett nytt organ och få chansen till ett nytt liv, tillhör inte till vardagen. Du vet aldrig när livet kan förändras. Det kan vara idag, imorgon, om ett år. Det är tre gånger större sannolikhet att du kommer att behöva en transplantation än att du blir en organdonator. Om du blir svårt sjuk och en dag behöver få ett nytt organ så ska du även vara beredd på att ge organ.

Jag säger JA till organdonation. Fatta ett klokt beslut du också och öka chansen för att en annan människa ska få leva vidare!

// Morgan