Stephanie – En hyllning till dig, du levande donator – vi är så tacksamma!

Jag vill skriva lite för att dela med mig, främst för att hylla vår donator!

Idag har jag vinkat av min man vid flyget. På onsdag ska han opereras.
Min man blev njursjuk redan som 15-åring och har sedan dess vetat att denna dag skulle komma. Idag är han 33 år och nu tog hans njurar slut. Det var för ungefär två år sedan som läkarna började prata om donation och tala om för oss att nu börjar det närma sig. Då började jakten på att hitta en njure som passar just honom. Vi visste att prognosen såg betydligt bättre ut med en levande donator samt att kön till att få en njure var väldigt lång.

Såklart var det närmsta familjen som skulle utredas först, men inget napp någonstans. Av de personer som genomgick utredningen var det ingen som passade.

Jag och min man var på en fest hemma hos min svärmor. På festen talade vi med mamman till en av min mans barndomsvänner. Vi berättade att vi var ledsna över att ingen i familjen kunde ge en njure till Erik. Då sa hon – ”Men jag har ju två njurar. Är min ena något att ha kan ni få ta den. Jag behöver ju bara en”.

Jag blev så paff. Hur kan en människa vara så generös? Att säga så direkt, utan att ens tänka efter. Jag kommer ihåg hur stum jag blev. Tänkte ”men gud, hon kan inte mena det hon sa”.
Men efter ett tag blev det allvar, hon gjorde utredningar och efter en lång period av olika tester och provtagningar så fick vi klartecken. Hon var grön, hon kan ge min man en njure.

Denna människa är någon jag möter nästan varje dag då hon även är vår sons förskolelärare. Varje gång jag ser henne vill jag bara krama om henne. Skrika ut högt till hela världen, vilken fantastisk människa hon är. Det är inte bara det att hon om några dagar kommer att ge bort ett av sina organ till min man; hon har även fått mig att känna en otrolig glädje över hur fin en människa kan vara och är.

Ibland när jag sitter och tänker på henne så börjar jag gråta rakt ut. Jag blir så rörd. Så otroligt tagen av hennes omtänksamhet och givmildhet. Tänk om alla människor kunde tänka lite mera som hon. Jag tror att vi har mycket att lära där.
Detta är en hyllning till dig, du är en förebild!

Trots att om det för oss värsta tänkbara skulle hända, att min makes kropp skulle stöta bort njuren, som du gett, så har denna upplevelse gett oss så mycket. Vi kommer att vara dig för evigt tacksam!

//Tack för ordet! Mvh Stephanie

PS. Efter det att denna berättelse skrevs, så har en lyckad donation och transplantation skett och båda mår bra!