Eva-Maria – slut på vårdplatser under Covid-19.

Organdonation och transplantation under pandemin. Detta är Eva-Marias berättelse om känslan av att få höra att hennes efterlängtade njurtransplantation ställts in.

“Fick ett telefonsamtal från Uppsala häromdagen. Blev så himla glad när jag såg att det var ett Uppsalanummer då jag trodde att de ringde för att berätta om detaljerna. Vilken dag och tid vi skulle vara på plats inför njurtransplantation 28/1. Men så blev inte fallet. Operation inställd. Alla planerade operationer inställda. Slut på vårdplatser på grund av covid. Återigen rycks mattan bort. Åter tillbaka till ovisshet och ingenmansland. Framtid okänd. Om jag var låg innan, så hjälpte inte det här.”

Så beskriver Eva-Maria känslan av att få höra att hennes efterlängtade njurtransplantation ställts in.

För lite mer än två år sedan fick Eva-Maria cancerdiagnosen Myelom, vilket är en benmärgscancer som är kronisk och obotlig. Sedan diagnosen har har Eva-Maria genomgått tuffa behandlingar bla stamcellstransplantationer och cellgiftsbehandlingar, och hon har fått tagit emot det ena bakslaget efter det andra. Målet har ändå varit detsamma. Att få leva. Varje dag som räknas. Lite till. Eva-Marias cancer befinner sig idag i remission, vilket betyder att den just nu är borta, men när den kommer tillbaka vet ingen, bara att den kommer tillbaka. Dessutom har cancern inneburit att hon fått njursvikt. Och idag är hennes njurar så dåliga att hon behöver en njurtransplantation. Eva-Marias man Fredrik är blev godkänd som donator i augusti förra året. Tanken var att de skulle genomgått transplantationen under hösten, men då pausades det pga pandemin. Nytt datum blev satt till 28 januari 2021. Men 11 januari fick Eva-Maria samtal om att operationen ännu en gång har pausat, på obestämd tid. Eva-Maria och Fredrik skulle opererats på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Akademiska har precis som alla sjukhus, fått ställa in planerade operationer som inte är akuta pga brist på vårdplatser tillföljd av pandemin. Under julen insjuknade Eva-Maria i Corona, men klarade sig tack och lov med milda symptom och är idag helt frisk från Corona.

Eva-Maria och Fredrik har tillsammans fyra barn i åldrarna 4-18 år. En transplantation är bråttom då ingen idag vet när cancern kommer tillbaka, och för ökad livskvalitet behöver Eva-Maria en ny njure.

Eva-Marias blogg hittar du här: https://nouw.com/lillanohrn