Adam – det gick så långt att min lever blev kallad skrumplever.

Jag heter Adam och är 16 år. Jag bytte lever i augusti 2006 då jag skulle fylla 10 år. Det gick så långt att min lever blev kallad skrumplever. Man vet inte riktigt varför jag var tvungen att byta lever men man tror att det var relaterat till min andra sjukdom, Cystiskt Fibros. När man har Cystiskt Fibros behöver man byta lungor då man har mycket slem. Men jag har inte haft problem med mina lungor. När jag var 7 år var jag den friskaste i klassen men allt eftersom så upptäckte man att jag blev sämre med proverna. Men jag blev uppsatt på väntelistan först när jag spydde blod en natt. Sen så började min mjälte växa och blev som störst 27 cm. När levern blir dålig så är mjälten och levern ”kompisar” och då tar mjälten över leverns uppgift och därför blir mjälten så stor.

Jag fick vänta på min lever i 16 månader. De sa att jag skulle vänta cirka 3 månader. När jag väl fick levern så låg jag inne i precis 2 månader på sjukhuset. Jag fick 4 avstötningar och läkarna var tvungna att slå ut hela mitt immunförsvar.

I framtiden så hoppas jag att min lever funkar lika fint som idag, om inte till och med bättre, och att mina lungor blir allt bättre och inte behöver så många antibiotikakurer. Jag ser mig antingen som IT-tekniker eller som fotbollsdomarproffs.

Jag tycker att man ska ändra lagstiftningen så att man blir organdonator direkt när man föds utan att man behöver säga det. Men tills det händer så måste det bli uppmärksammat för allmänheten att det inte bara är de som super som behöver byta organ. Även barn och andra kan behöva en transplantation.

Adam