Jonna – Gravid och levertransplanterad

Mitt namn är Jonna, är 30 år och är just nu gravid i vecka 35, så spännande! 

Sommaren 2015 blev jag levertransplanterad efter sju månader på väntelistan. Det var inte aktuellt med transplantation till en början då jag var för ”frisk” och det bedömdes att mediciner kunde hålla mina levervärden på bra nivåer. Jag hade autoimmun hepatit samt Primär skleroserande cholangit (PSC), men läget var inte så akut. Tills en månad efter den bedömningen, då mina åderbråck i matstrupen sprack och turerna till akuten för operation började. Ny bedömning gjordes och jag hamnade på listan. 

Det var då. Nu sitter jag här, frisk och väntar mitt första barn. Den nya levern passade mig perfekt och jag har mått toppen sedan transplantationen. 

Att vara gravid och levertransplanterad innebär för mig fler kontroller hos Specialist mödravården där dom kollar så att fostret växer som det ska och tätare blodprovstagning för att hålla koll på koncentrationen av mina mediciner, speciellt det immunsänkande. Med mer blod i kroppen så blir det mer utspätt och jag har fått öka dosen en gång än så länge. 

Jag har alltid längtat efter att få bilda egen familj och är supertaggad på förlossningen! Då allt ser bra och normalt ut med mina prover och kontroller så ska jag förvänta mig en vanlig förlossning, skulle något ändras på vägen tar vi det då. Men jag litar 100% på dom duktiga barnmorskorna och all personal på förlossningen. Mina läkare på hepatologiska mottagningen finns ju nära till hands om det skulle dyka upp frågor då vi ska föda på Huddinge sjukhus. Just för att det ska bli en tryggare vård för mig och barnet.

Det som mina mediciner kan göra är att hämma tillväxten hos fostret, men det ser än så länge bra ut. Hen ligger strax under medelvikten. 

En annan påverkan kan vara vid eventuell amning. Medicinerna jag äter först över via bröstmjölken och där har vi gjort upp en plan om delamning. Jag hoppas på att få amma, om ändå för en kortare period. 

Men flaska med ersättning kommer att introduceras tidigt för att snabbare kunna gå över till endast det om blodprover på barnet visar att hens immunförsvar blir för påverkat. Jag känner mig trygg och förväntansfull med den planen. 

I övrigt har jag mått oförskämt bra under min graviditet. Alla värden är bra och mitt ärr har inte gjort ont. Det var en sak som nämndes i början av graviditeten. Att trycket inifrån kan göra så att det gör ont i det stora ärret från transplantationen. Men jag har sluppit det och mår fortfarande väldigt bra 😊 

Så nu väntar vi på att dom sista veckorna ska gå. En vecka innan beräknad födsel har vi tid igen hos spec mvc där vi gör ultraljud och känner på magen. Om ingenting är på gång (eller om inte bebisen redan kommit tills dess ) görs en hinnsvepning för att minska risken att jag går över tiden. Min barnmorska på Huddinge sjukhus tycker att det vore bättre att inte gå över tiden för mycket för att undvika mer belastning på min lever och barnet.

Med vänliga hälsningar Jonna