Lise-Lotte – om ett hjärtbyte

Jag heter Lise-Lotte Johansson och jag är 55 år.

När jag gick i skolan upptäckte skolläkaren att jag hade ett blåsljud på mitt hjärta, men sa att det nog skulle växa bort när jag blev äldre. Jag tänkte inte så mycket mer på det, men tyckte alltid att jag hade så dålig kondition. Jag orkade aldrig springa långt på gymnastiken i skolan som de andra i min klass, det gick bara inte.

När jag var 25 år gammal visade det sig att blåsljudet hade varit en signal om något värre, och jag fick diagnosen hypertrof obstruktiv kardiomyopati. Hjärtsvikt.

Jag har opererats två gånger efter det, haft problem med hjärtrytmen och förmaksflimmer, en misstänkt stroke och en bekräftad stroke. 2006 konstaterade läkarna att det bara fanns en väg kvar att gå och jag sattes upp på väntelistan för en hjärttransplantation. Enbart några veckor senare fick jag samtalet.

Vilken känsla när jag vaknade upp efter hjärtbytet! Jag hade varma händer och fötter! Jag gick med i föreningen Viking och fick höra talas om idrottstävlingar för transplanterade. Det kunde säkert vara kul tänkte jag och började träna för mig själv. Första gången åkte jag med till Vichy i Frankrike. Det var en sådan mäktig upplevelse att få vara med och träffa andra som hade gått igenom det jag hade gjort.

Nästa Europamästerskap ägde rum i Växjö där jag också var med och fick träffa gamla och nya vänner. Det gick dessutom bra för mig i tävlingarna och jag tog flera medaljer. Jag har även varit med på världsmästerskapen för transplanterade i Göteborg, men jag tycker faktiskt att det är roligare med EM för hjärt- och lungtransplanterade.

Så nu har jag hårdtränat inför detta årets EM i Vilnius. Jag tränar på gym 2-3 dagar veckan och springer/går två gånger i veckan, dessutom går jag långpromenader med mina hundar varje dag. För mig är det extra roligt att ha något att träna till, så man inte fuskar eller hoppar över den viktiga träningen. Får jag ingen medalj gör det inget för vi som har fått nya organ har redan vunnit högsta vinsten: LIVET.

Jag är så otroligt tacksam att jag fick chansen till ett nytt friskt liv. Det är underbart att en annan människa hade tagit ställning till organdonation. TACK

// Lise-Lotte