Set – Jag har fått tillbaka livet efter min transplantation

Jag heter Set Lundskog och min historia börjar 2003. Vid en läkarundersökning inför ett nytt jobb upptäcktes ett onormalt högt blodtryck. Det ställdes ett antal olika frågor vilket slutade med att remiss skickades till medicinavdelningen på Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL). Väl där träffade jag en fantastisk läkare som efter diverse prover konstaterade kronisk glomerulonefrit, en kronisk inflammation med ett långsamt förlopp.

I december 2013 opererades en AV (Arterio-venös)-fistel i min vänstra handled. Fisteln skapas genom att man kopplar ihop en artär och en ven. Kärlet får då ett högre tryck och vidgar sig så det bli lättare att sätta nålen.

I mitten av januari 2014 påbörjade jag hemodialys (bloddialys). I samband med bloddialys renas och filtreras blodet genom en maskin. Under sommaren 2014 bytte jag dock till peritonealdialys (påsdialys). Vid påsdialys opereras en slang in i buken och renar blodet via bukhinnan.

Efter en tid fick jag nattmaskin, så att jag kunde lösa dialysen under nätterna. Jag kopplade ihop mig med maskinen på kvällen och kopplade loss mig på morgonen. Det innebar att jag kunde jobba som vanligt utan avbrott för dialys. Maskinen fungerade kanonbra för mig! Jag hade otrolig hjälp av min fru med att hålla rent runt slangen som gick in i magen och sköta regelbundna omläggningar.

I mars 2015 kom det FANTASTISKA samtalet: ”Åk till Sahlgrenska NU!” Det fanns alltså en njure till mig. Operationen gick bra och eftervård/kontroller på NÄL har ”tuffat” på, personalen på Njurmottagningen är toppen och LIVET ÄR TILLBAKA!

Hoppas många fler får samma möjlighet som jag!

Set Lundskog
Trollhättan