Maria – Levertransplanterad.

Idag mår jag bra. Jag arbetar heltid, tog magisterexamen i meteorologi 2005, samt disputerade 2013. Jag bor med min man, våra två söner i övre tonåren och tre katter.
Jag tar fortfarande avstötningsmedicin, blodförtunnande medicin samt medicin för att minska antalet röda blodkroppar. För att hålla koll på levern träffar jag läkare på Mag-tarm-mottagningen två gånger per år och lämnar blodprov fyra gånger per år. För att hålla koll på den blodförtunnande medicinen lämnar jag blodprov ungefär var åttonde vecka och får ordination på blodförtunnande medicin av Medicinmottagningen.
För att hålla koll på min sjukdom Polycytemia Vera (en blodsjukdom) träffar jag läkare på Blodmottagningen en gång per år samt lämnar blodprov ungefär var åttonde vecka. Någon gång ibland behöver jag även tappas på blod. Medicinen jag äter minskar blodets röda blodkroppar till viss del, men efter hand ökar värdena ändå och då behöver jag tappas på blod. Det går till på samma sätt som vid en blodgivning med den skillnaden att mitt blod inte används till något. Jag har de senaste åren även dragit på mig några ytterligare mindre allvarliga diagnoser.
I 30-årsåldern drabbades jag av pollenallergi. Det visade sig att jag var allergisk mot gräs och gråbo. Jag har endometrios (en kvinnosjukdom) och medicinsk behandling mot det. Den senaste diagnosen är Hypotyreos, underfunktion av sköldkörteln, som jag numera även tar medicin för. Alla dessa diagnoser och mediciner kanske verkar mycket, men det är något man lär sig att leva med och det blir till vardag.
Som minne av operationen har jag mitt stora ärr tvärs över magen. Jag har även ett ärr i vänster armhåla samt på vänster lår. Detta eftersom att blodet från hjärtat leddes om den vägen för att minska blodförlust under operationen. I september firar jag och min ”nya” lever 20 år ihop. Jag är tacksam för att jag fick den här chansen till ett längre liv och att det finns människor som kan tänka sig att donera sina organ när de själva inte längre behöver dem.
//Maria