Eva – Tack och lov hände inget mig.

Jag fick frågan om jag ville skriva om vad som ”hände sen” efter det att ”Min historia” blivit publicerad. Först vill jag säga att jag inte är transplanterad och har inte varit levande donator. Men. Mitt yrkesliv på röntgen har gjort att jag varit i väldigt tät och nära kontakt med både donatorer och mottagare. Det har gett mig en oerhört varm syn på detta och en stor respekt för sjukvården och läkemedelsindustrin. Och det är här det sistnämnda kommer in.

2005 fick jag diagnosen AIH – Auto Immun Hepatit, en sjukdom bara ett par tusen i Sverige drabbas av. AIH är en inflammation i levern som kan lindras med – läkemedel som förhindrar avstötning av tranplanterade organ! DET blev min lycka i livet. Jag hade fått en kronisk leversjukdom men det fanns hjälp. Redan från början hade jag turen att komma till läkare som var genuint intresserade och angelägna om att jag skulle har ett bra liv. Jag fick genomgå leverbiopsier och avancerade röntgenundersökningar.  De är vaksamma på mina prover jag lämnar varannan månad. Är provsvaren det minsta avvikande, kontaktar de mig och ger nya ordinationer. De träffar mig en gång om året och undersöker, pratar med mig och ger råd. Är det något de misstänker kontaktar de andra läkare och jag får genomgå undersökningar för att utesluta förändringar. Jag vet att jag kan ringa eller kontakta dem när jag behöver. Jag känner mig mycket trygg. Det är skönt.

För det är ju så här. Den här tanten är inte ung. Jag har passerat 60-strecket och vet att om min lever blir för dålig är det kanske bara att invänta slutet, för jag vet ju inte om jag då är i skick för en transplantation.  Men det gör inget. För om den dagen kommer att jag inte längre har ett liv att se fram till, då kan jag med värme känna att jag fick många år ändå. Tack vare läkemedel som aldrig funnits om inte transplantationsforskningen varit så framgångsrik.

Jag vill gärna med den här texten göra mitt för att förmedla vikten av att ta en aktiv roll i donationsfrågan för det är inte ”bara” donation och transplantation det gäller.

//Eva V

Vill ni läsa de två tidigare berättelserna från Eva så finner ni dem här:

Eva – organdonation berör mig så mycket!