fbpx

Levande donation

levande

“Living donors have longer life than the general population”.

– Prof. Hartmann, Norway

Det är medicinskt fullt möjligt att transplantera vissa organ, främst njurar, och vävnader utan att den levande person som är donator utsätts för några större risker. Man klarar sig till exempel med bara en njure genom att den man har kvar blir större och ökar sin funktion.I vissa fall kan man även donera en del av sin lever. Levern växer då delvis ut igen.

Risken att organen ska stötas bort minskar om mottagaren och givaren har liknande immunsystem, vilket är vanligt hos släktingar. Numera är metoderna för att klarlägga immunsystemens egenskaper så bra att man i förväg vet vilka chanserna är för att transplantationen ska lyckas.

Det förs idag en diskussion inom professionen om vilka kriterier man behöver uppfylla för att få bli en levande donator. Sjukvården vill försäkra sig om att den levande donatorn inte utsätts för någon högre risk. Däremot ändras kriterierna i takt med att man utvärderat de olika resultaten ifrån olika länder. Några av de kriterier som diskuteras är i vilken grad man bör acceptera fler donatorer som har avvikande: body mass index (BMI), ålder och hypertension.

Sverige är ett av de bästa länderna i världen när det kommer till levande donation. Av de transplantationer som genomförs varje år är det ca 40% som transplanteras tack vare en levande givare. Den absoluta majoriteten av dessa är donation av njurar.

 

 

Transplanterade njurar 2000-2018 stapel

 

 

njure

Donation av njure från levande givare

Den som ger en njure måste vara myndig och helt frisk och får därför gå igenom en omfattande medicinsk och psykosocial utredning. Donatorn ska vara psykiskt stabil och ha en stark önskan om att hjälpa en njursjuk.

Det innebär att njurdonationen måste vara helt frivillig. Det får inte finnas påtryckningar från vare sig den njursjuke, andra familjemedlemmar eller sjukvårdspersonal. En njure ges som gåva. Att sälja eller köpa organ för transplantationsändamål är förbjudet i svensk lag.

Vem kan bli njurdonator?
• Föräldrar
• Syskon
• Andra släktingar till exempel morbror, faster eller kusin
• Äkta makar, samboende eller partner
• Vänner
• Arbetskamrater
• Anonyma givare

Anonyma givare kan också bli njurdonatorer. En anonym givare är en fysiskt och psykiskt frisk person som vill donera en njure utan att genom släktskap eller på annat sätt ha en relation till någon som är njursjuk. Den anonyme givaren ger sin njure till transplantationsenheten, som sedan beslutar om vem som ska få njuren. Den donerade njuren ges till någon som står på väntelistan för att få en njure från en avliden givare.

Att ge en njure är en skrift som vänder sig till dig som funderar på, eller har beslutat att donera en av dina njurar.

 

 

lever

Donation av lever från levande givare

Den som ger en del av sin lever måste vara myndig, helst över 25 år. Donatorn ska vara helt frisk och kommer därför att genomgå en omfattande medicinsk och psykosocial utredning. Förutsättningar för att bli leverdonator är att blodgruppen passar och att leverdelen som ska opereras bort har normalt utseende och lämplig anatomi. Donatorn ska vara psykiskt stabil och ha en önskan om att hjälpa en leversjuk närstående. Leverdonationen måste vara helt frivillig. Det får inte finnas påtryckningar från vare sig mottagaren, andra familjemedlemmar eller sjukvårdspersonal. En donation är en gåva. Att sälja eller köpa organ för transplantationsändamål är förbjudet enligt svensk lag.

Vem kan bli leverdonator?
• Föräldrar
• Syskon
• Andra släktingar, till exempel morbror, faster, vuxna barn
eller kusin
• Äkta makar, samboende eller partner
• Goda vänner med en längre tids nära relation.

Att ge en del av sin lever är en skrift som vänder sig till dig som funderar på, eller har beslutat att donera en bit av din lever.

 

Då levande donation är en viktig och alltmer växande del av organdonation har man gjort ett EU projektet “Living Organ Donation in Europe” för att att öka samarbetet mellan EU länder, förbättra utbytet av best practice om levande donation och förstärka strukturen för organdonation och transplantation. Resultaten av EULOD projektet (som avslutades 2012) kan du läsa här:

 

EULOD_logo

 

 

 

The EULOD Project: Results and Recommendations.

Källa till informationen om levande donation: Sahlgrenska Universitetssjukhus

För mer information, kontakta:

Stockholm
Patientkoordinator Anne-Karin Sandberg Aperheim Tfn 08-585 879 77

Uppsala
Patientkoordinator Catharina Gelin Tfn 018-611 96 77

Skåne

Transplantationskoordinator Annika Waldner 0736250587

Göteborg

Patientkoordinator Annette Lennerling Tfn 031-342 70 39

Besök också sidan www.levandedonation.se

4 kommentarer till ”Levande donation

  1. Hej! Jag jobbar som vårdlärare och skall ha lektion nästa vecka just om transplantation/donation. Ett par av minakollegor gav mig information som säger att barn aldrig får donera organ till sina föräldrar. De kunde inte förklara varför. Jag har arbetat som Anestesi och intensivvårdssjukskötersa och har aldrig hört detta tidigare och kan inte hitta denna information någonstans. Tacksam för svar.

    1. Hej Anna, jag är så ledsen för att svaret kom så sent.
      Barn får absolut donera till sina föräldrar när de är myndiga, men det är inte lika vanligt som att föräldrar donerar till sina barn. Men det finns ingen lagstiftning eller förordning som förbjuder detta.

  2. Finns det sjukdomar som gör att någon inte kan bli donator? Är radiojodbehandlad för Graves och tar levaxin och lio. Kan jag bli levande donator för t.ex njure?

    1. Hej Lolo! Vi vågar faktiskt inte uttala oss i ditt fall. Det bästa du kan göra är att kontakta en transplantationmottagning om du är intresserad av att bli donator så kommer de göra en bedömning i ditt specifika fall! Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.