fbpx

Myter


Man brukar säga att inget är så mytomspunnet som det man inte känner till. MOD kämpar för att allt fler ska känna till organdonation och vad det verkligen handlar om, men ännu finns det många myter och föreställningar som cirkulerar där ute.

Här tar vi upp de vanligaste myterna och felaktiga övertygelserna rörande organdonation – förhoppningsvis tillhör du en av de som får svar på dina frågor, eller äntligen så vet du hur du ska säga när någon i din närhet har missuppfattat saker och ting.

 

Myter om organdonation

 

Om jag har uttryckt min vilja till donation, och har exempelvis registrerat mig i donationsregistret, så kommer läkarna inte försöka rädda mitt liv om jag råkar ut för en olycka.

Fakta
Vårdpersonal har alltid fokus på livräddande behandling. Det är först efter att man har avlidit som en organdonation kan bli aktuell.

 

Jag är för gammal för att donera organ

Fakta
Det finns ingen nedre, eller övre åldersgräns för att bli organdonator.

 

Min religion förbjuder mig att donera.

Fakta
Alla stora världsreligioner är positivt inställda till organdonation, eftersom det räddar liv.

 

Jag äter mediciner och kan därför inte donera

Fakta
Även om man exempelvis använder insulin, astmamedicin, blodtrycksmediciner och liknande, så kan man bli organdonator. Statusen hos de organ som är möjliga för donation kommer alltid att kontrolleras genom omfattande medicinska undersökningar. Därför har alla, oavsett hälsotillstånd, förutsättningar att säga JA till organdonation.

 

Man måste vara född i Sverige för att kunna bli donator.

Fakta
Alla som dör i Sverige är möjliga donatorer, oavsett nationalitet eller etniskt ursprung. De anhöriga kontaktas och får bekräfta den avlidnes inställning till organdonation.

 

Jag får inte ge blod, därför kan jag inte heller donera organ.

Fakta
Det går utmärkt att säga JA till organdonation, även om man inte får ge blod. Statusen hos de organ som är möjliga för donation kommer alltid att kontrolleras genom omfattande medicinska undersökningar. Faktorer som utlandsvistelser, nationalitet, sjukdomar, piercings och tatueringar osv är alltså inte något hinder för organdonation.

 

Några ändrar personlighet efter att ha fått ett nytt organ. En del av donatorns personlighet kan följa med det nya organet.

Fakta
Det finns ingen neurovetenskaplig forskning, eller medicinska observationer, som antyder att personlighet kan finnas i vävnad eller andra organ än hjärnan.

 

Man måste vara med i Donationsregistret för att bli organdonator

Fakta
I Sverige finns det olika sätt att säga JA till organdonation, och alla är likvärdiga. Att vara med i Donationsregistret är ett sätt, men det räcker att ha pratat med sina anhöriga och gjort sin vilja känd på så sätt. Man kan också ladda ner ett Digitalt Donationskort till sin mobil, eller ha ett vanligt donationskort i plånboken. Ytterligare ett sätt är att man på under sin profil på Facebook meddelar att man är organdonator.

Om viljan är okänd utgår man från att den avlidne är positivt inställd till organdonation. Detta kallas förmodat samtycke och sker i samförstånd med de anhöriga. Det är därför extra viktigt att man har pratat med sina nära och kära om sin vilja, så att de inte ska behöva ta beslutet åt dig.

 

Homosexuella kan inte donera organ.

Fakta
Sexuell läggning har ingen betydelse för om man kan bli organdonator.

 

Om jag har kryssat i ”annat medicinskt ändamål” i samband med att jag registrerat mig i donationsregister eller skrivit på ett donationskort, så kommer läkarstudenter att obducera och studera hela min kropp.

Fakta
Helkroppsdonation ska aldrig förväxlas med organ- och vävnadsdonation. För dig som vill donera hela din kropp till medicinsk och anatomisk undervisning, måste du under din livstid skriva ett avtal om det, med någon av de medicinska högskolorna. Institutionerna är oftast mycket intresserade av helkroppsdonationer, men de avgör från fall till fall, om de kan acceptera en donation. Om du önskar att donera hela sin kropp på detta sätt, kan du ändå säga ja till att bli organdonatorer om du önskar det. Mer information kring helkroppsdonation.

 

En kommentar till ”Myter

  1. Jag är tacksam för att jag sedan 2006 tagit ställning till att donera mina organ och vävnader efter min död.
    Jag är tacksam för att mina organ kanske kan hjälpa någon annan att få ett fullgott liv.

    Efter min bortgång har min kropp inte längre någon användning av organen och enligt min åsikt är de alltför värdefulla för att bara brännas upp eller grävas ner i jorden. De kan ge fortsatt liv åt flera andra människor vilket skulle vara till stor glädje både för mig och för de som kan bli hjälpta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.